Společnost


Vysoká škola regionálního rozvoje a Bankovní institut - AMBIS, a.s.

Počet nahlášených stížností:2
Z toho za letošní rok:0
Stále v řešení:0
Zobrazit všechny stížnosti na společnost

#45600Lživá informace před nástupem ke studiu

Stav stížnosti

uzavřeno

Celková doba trvání

2 měsíce 12 dnů 21 hodin

Detail stížnosti

Publikováno
16.10.2020, před 3 lety

Vyara Gritsik

Znění stížnosti

Hledala jsem místo, kam bych mohla jít studovat Bakaláře v oblasti ekonomické během svého 3 ročníku svého studia na VOŠ, DiS. Podstatou pro mě bylo, najit takovou vysokou školu, která by uznala velkou část předmětu, které jsme absolvovala jako DiS na VOŠ.

Obrátila jsem se, mimo jiné, na vysokou ekonomickou školu Ambis. Svůj požadavek jsem několik krát vysvětlovala a ptala jsem se, zda předměty ze studia DiS., škola muže nebo nemůže uznat. Několik krát, jsem se na to ptala písemně a taky při ústním pohovoru. První odpověď ohledně uznáni předmětu jsem dostala následovně:

První odpověď z Ambis
8.04.2019 г. в 14:58 ч.
Veronika Lasotová

Dobrý den,
Vámi absolvované předměty se nejvíc podobají našemu studijnímu plánu bakalářského
oboru Ekonomika a management podniku, na základě provedené předběžné srovnávací
analýzy, by Vám byly pravděpodobně uznány následující předměty:
(uvádím náš ekvivalent předmětu):

- Odborný anglický jazyk I-II
- Účetnictví
- Základy práva
- Právo v podnikání
- Bankovnictví
- Kvantitativní metody pro ekonomy
- Marketing
- Základy informatiky I
- Vybrané kapitoly z psychologie a sociologie
- Nástroje pro ekonomická rozhodování

Studijní plány oborů najdete na našem webu, když srolujete úplně dolů, pod
následujícím odkazem…


Moje odpověď na tuto analýzu byla následovná:

From: Vyara Gritsik
Sent: Thursday, May 2, 2019 9:32 PM
To: Veronika Lasotová
Subject: Re: Předběžná srovnávací analýza

Vazena pani Lasotova,

Dekuji za zaslani predbezne analyzi.
Osobne se mi zda, ze by slo uznat i dalsi predmety, treba jako:
- Mikroekonomie I.
- Management
- Makroekonomie I.
- Základy veřejných financí
- Finanční analýza

Dale, jelikoz skladam statnicovou zkouzku z anglilctiny ve VoS, predpokladam, ze by mne mohli byt
uznany taky vsechny odborne jazyky.


K tomu jsem dostala druhou odpověď ze školy Ambis:

Druha odpověď z Ambis
3.05.2019 г. в 5:37 ч.
Veronika Lasotová

Dobrý den,

tyto předměty uznat nemůžeme dle Studijního a zkušebního řádu se jedná o předměty profilové (státnicové). Bude tedy nutné je u nás absolvovat znovu. Jazyky předpokládám, že by uznány byly. Opravdu se však jednu pouze o předběžnou srovnávací analýzu. Oficiální žádost a sylaby následně prochází a schvaluje vedoucí kateder a garanti oborů.


Moje uvažovaní
Tímto jsem dostala jasnou odpověď, že jsou předměty, které v žádném případě uznat nelze. Což pro mě taky znamenalo, že předměty, o kterých psaly výše, přece uznat můžou, i když to není oficiálně teď potvrzeno. Předpokládala jsem, že alespoň ¾ předběžně slíbených předmětu mně ve skutečnosti uznají.

Dále, jsem absolvovala osobní pohovor, po kterém jsem zase žádala o potvrzeni o možném uznáni předmětu:


From: Vyara Gritsik
Sent: Monday, June 24, 2019 10:44 PM
To: Klientské centrum - AMBIS
Subject: v navaznosti na pohovor

Dobry den, V návaznosti na absolvovaný u vás pohovor, posilám odkaz na sylabus své VOŠ. Pro svoje definitivní rozhodnuti potřebuji od vás dostat potvrzeni předmětu které mně můžete po dokončeni studia na VOŠ uznat. Jak jsem řekla při pohovoru, mam ambici chodit na předměty jak z dálkového studia, tak i z denního studia. Potřebuji za rok se pokusit absolvovat alespoň 90 procent všech předmětu k dokončeni bakalářského studia.


Odpověď, kterou jsme dostala, je následovná:

Třetí odpověď z Ambis
Veronika Lasotová
15 July 2019., 13:03
To: Vyara Gritsik
Vámi absolvované předměty se nejvíc podobají našemu studijnímu plánu bakalářského oboru Ekonomika a management podniku, na základě provedené předběžné srovnávací analýzy, by Vám byly pravděpodobně uznány následující předměty:
(uvádím náš ekvivalent předmětu):
- Odborný anglický jazyk I – IV
- Účetnictví
- Veřejné finance
- Základy práva
- Právo v podnikání
- Bankovnictví
- Kvantitativní metody v ekonomii
- Management
- Marketing
- Základy informatiky I – II
- Finanční analýza
- Základy psychologie
- Nástroje pro ekonomická rozhodování
Jedná se však pouze o předběžnou orientační srovnávací analýzu, finální posouzení oficiální žádosti garantem daného předmětu, může být jiné.

Přijetí ke studiu a následující kroky
Poté, co jsem byla přijeta ke studiu, a zaplatila za 2 semestry studia, podala jsem žádost o uznáni předmětu. Odpověď mně zněla úplně jinak, než byla před tím, než jsem stala studentem. Níže předkládám jejích odpověď:

Odpověď z Ambis ohledně oficiálního uznáni předmětu
Patricie Horáková
25 August 2020., 15:15
To: "gviara@gmail.com"

Dobrý den,

obdržela jsem email od kolegyně Svatošové a ráda bych Vás informovala ohledně Vaší žádosti o uznání předmětů.

Z vyjádření katedry, které je na Vaší žádosti vyplývá, že Vám byl uznán pouze předmět IT dovednosti1. Ostatní předměty, dle vedoucího katedry, jsou předměty nižší úrovně studia než je bakalářské.

Co se týče angličtiny, ta ještě nebyla posuzována a bude teprve předána na katedru jazyků.


Jak se da vidět, jedná o to, že úroveň studia je nižší, než je bakalářské studium.
Tuto ale informaci škola věděla od samého začátku. Vždy jsem se ptala na to, zda můžou uznat předměty s nižšího úrovně, tj. z VOŠ. Nikdy, ani zmínkou nebylo řečeno, že to uznat nejde. Naopak, byla řeč, že je pravděpodobnost, že řada předmětu budou uznaný. S výše uvedené odpovědi ale vyplívá to, že taková pravděpodobnost NIKDY neexistovala. Nešlo o to, že někdo z garantu něco nechtěl uznat, ale VEDOUCÍ KATEDRY ohledně všech předmětu řekl, že jsou nižší úrovně.

Lživá informace
Ze strany Ambis byly uvedené nadějné odpovědi, které v praxi jsou lživé informace. Škola jasně předem věděla, že moje rozhodovaní, zda jít nebo nejít k nim studovat má jasnou podmínku. A pokud by mně hned řekly, že DiS., je pro nich nižší úroveň a uznat z nižší úrovně nic nelze, tak bych se rozhodla pro jinou školu.
Ambis slíbila to, co od začátku bylo jasné že neudělá.
Jako další důkaz jejích lživé komunikace spočívá v tom, že když jsem šla na studijní odděleni s oficiální žádosti o uznáni předmětu, tak hned pracovnici na studijním se hodně divily tomu, že vůbec tuto žádost podávám. Řekly, že ani nevědí o tom, že Ambis někomu z VOŠ může uznat předměty. K žádosti o uznáni jsem musela ještě zaplatit poplatek v rozměru 5.000 Kč.


Následná stížnost a jejích odpověď
Následně, jsem napsala stížnost kterou předkládám níže:


From: Vyara Gritsik
28 August 2020., 10:02
To: Patricie Horáková

na zaklade teto odpovedi musim rici, ze se citim velice podvedena.
Pred tim, jak jsem rozhodla nastoupit na Ambis, tak nekolik krat jsem ptala ohledne toho, zda muzete uznat predmety z VOS. Nekolik krat mne napsaly, ze to jde a daly mne seznam predmetu ktery lze uznat.
Stejne tak pri pohovoru, upozornila jsem, ze pro mne je dulezite prave uznani predmetu. Bylo mne potvrzeno, ze neni to problem

Ted, kdyz pisete, ze mam predmety nizsi urovne studia, a to nejdte. Tak na zaklade lzive informaci kterou jsem obdrzela pred rozhodnutim o studiu, pozaduji vraceni vsech plateb za roky 2019/2020. A samozrejmne ve studiu nebudu chtit pokracovat, a zadne poplatky k preruseni studiu nebudu platit.

Vas produkt jsem koupila na zaklade lzi nebo nepresne informace, a na tom to zaklade myslim, ze mam pravo takto pozadovat a odstoupit od smlouvy.
V pripade, ze budete chtit zaslat moji korespondenci s vasi skolou ohledne uznani predmetu, tak samozrejmne na vasi zadost to udelam.


Úředně zaslaná žádost
Poslala jsem celou komunikaci, a úředně požádala o vraceni peněz. Moje žádost byla úředně přijata dne 3. 9. 2020. Odpověď na moji stížnost přišla 13. 10. 2020, kterou uvádím níže:

Vyjádření k žádosti
Po pečlivém prostudování Vaší žádosti ze dne 3. 9. 2020 a seznámení se se Všemi relevantními podklady Vám sděluji, že Vaší žádosti n e v y h o v u j i.

Odůvodnění: Při přijímacím pohovoru jste obdržela pouze předběžnou analýzu uznání, prokazatelně jste byla upozorněna na skutečnost, že posouzení garantem studijního oboru může být jiné. Žádost o uznání předchozího studia jste mohla předložit již při zahájení studia. Ačkoliv mne tato situace mrzí, bohužel není možné Vaší žádosti vyhovět.

Poučení: Proti tomuto vyjádření není odvolání přípustné.
Dr. Martina Mannová rektorka


Moje stížnost:
Jelikož v poučeni mně nedovolil odvolání, tak proto jsem nucena toto odvolaní podat přes tento portál.
Ano, souhlasím, že bylo mne řečeno, že posouzení garantem může být jiné. Ve skutečnosti ale stalo, že celkově předměty nebyly uznaný, ne proto že garant takhle to posoudil, ale z principu, protože předměty jsou nižší úrovně (jak jsem dokumentovala odpověď výše).

Důvod, proč jsem nepodala žádost o uznáni předmětu hned na prvním semestru je taky jasný. Nastoupila jsem na AMBIS když jsem ještě studovala 3 ročníkem ve VOŠ, a proto jsem měla nejdříve dokončit VOŠ a jen pote podat žádost o uznáni. Tuto skutečnost jsem taky jasně sdělila škole při pohovoru.

Dále, jelikož jejích odpověď trvala tak dlouho, nevěděla jsem, jak se mám zachovat a zda mám přestoupit do jiné školy. Nakonec jsem ve škole zůstala a zapsala jsem předměty do 3 semestru.


Požadované řešení

Na základě lživé informace, kterou jsem obdržela ze školy Ambis, žádám následovně:
Trvám na tom, aby mně byly vracené peníze za prvních 2 semestry plus poplatek 5.000 Kč za uznáni předmětu. Nebo ať mě přislíbené předměty přece uznaný budou.

Na základě lživé informace, jsem stala studentem Ambis, což teď je zřejmé, že toto bude mít negativní vliv na můj život a jeho rozvoj během třech let. Vše mohlo být úplně jinak, pokud Ambis by nelhal od začátku. Mohla jsem jít na jinou poctivou školu, kde bych mohla dostat bakalář za 1 rok studia. V případě potřeby, mužů uvést VŠ které předměty s DiS., skutečně můžou uznat.


Sdílejte

Zdá se vám, že stížnost obsahuje nevhodný obsah?
VašeStížnosti.cz

Chyba 500
Interní chyba systému