Lidl Česká republika v.o.s.

#64131Neprodání alkoholu

v řešení

19.01.2023, před 2 měsíci

Monika Janoušková

Dobrý den, v Praze na hlavním nádraží si často cestou z práce kupuji pivo. Tentokrát mi jej ale odmítl prodavač prodat a to i přesto, že přímo ten samý konkrétní prodavač mi pravidelně pivo prodával (a samozřejmě i jiní). Jelikož občanský průkaz mi bude vystaven až v pondělí (k tomuto jsem ukázala i papír z úřadu), chtěla jsem se prokázat kartičkou dopravce včetně karty zaměstnavatele (pracuji u Drah).
Jelikož občan není povinen nosit sebou občanský průkaz, mám vzato, že státní společností potvrzený průkaz s datem narození a fotkou včetně ještě potvrzení zaměstnavatele, kde má ty údaje ještě jednou (pro kontrolu) by mělo jistě stačit.

pivo

osobní omluva prodejce a manažera kteří se ke mě chovali nevhodně a snažili se mě ztrapnit před ostatními zákazníky

Zdá se vám, že stížnost obsahuje nevhodný obsah?
* Opište kód z obrázku:

25.1.2023 07:12, před 2 měsíci

Žádný zákon neukládá prodávajícímu povinnost (ani právo) kontrolovat občanský průkaz. Povinností prodávajícího je neprodávat alkohol osobám mladším 18 let. Zároveň kupujícímu není uložena povinnost legitimovat se občanským průkazem prodavači. České zákony neukládají ani povinnost nosit občanský průkaz u sebe, natož se jím prokazovat.

Domníváme se proto, že v tomto případě byly kladeny podmínky nad rámec zákona, přičemž tyto podmínky nebyly odůvodnitelné. Máme za to, že průkaz, na kterém je fotografie a datum narození, je dostačující.

29.3.2023 17:35, před 3 dny

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.