| Počet nahlášených stížností: | 138 |
| Z toho za letošní rok: | 12 |
| Stále v řešení: | 1 |
Měl jsem objednánu montáž kuchyně XXXLutz v Praze. Dle instalačního plánu XXXLutz vytvořeného při zaměření pro mou kuchyň, byly k řešení 2 věci.
1. elektřina (zásuvky), které jsem nechal předělat přesně tak aby odpovídaly instalačnímu plánu a
2. odpad na vodu z dřezu, která byla posunuta mírně vlevo od zákresu v instalačním plánu. Toto jsem s předstihem řešil s kontaktní osobou ze zaměřovací kancelář XXXLutz a poté co jsme si po telefonu prošli v detailu instalační plán a skutečnost na místě mi bylo ze strany XXXLutz pánem sděleno, že to je v pořádku, že technici při montáži si poradí a natáhnout odvod z dřezu do odpadu jak bude potřeba a přitom případně vyříznou kousek desky z vnitřního uspořádání kuchyně pokud bude potřeba s čímž jsem souhlasil.
Po příjezdu techniků jsem se však zpětně dozvěděl, že odmítli kuchyň nainstalovat z důvodu údajně nezpůsobilých podmínek, což jsem pak zjistil, že měl být údajně vlhký strop (prosáklá voda flek v průměru 20-30 cm nic velkého) a to v oblasti ca. 2m od prostoru pro kuchyňskou linku.
Strop samozřejmě neměl s nemožností montáže nic společného a byl tam proto, že jde o novostavbu, která při převzetí měla vadu v zatečení a je nyní řešena prodejcem, nicméně nijak neovlivňovala montáž kuchyně.
Následně po mě bylo vymáháno 7 tis. za marný výjezd.
S ohledem na to, že osoba "pan V." za XXXLUTZ je samozřejmě kompletně nekvalifikovaná aby situaci se mnou rozumně řešila jsem se rozhodl, nyní 7 tis. zaplatit abych se domohl montáže kuchyně, kterou jsem již mimo jiné před více než 14 dny zcela zaplatil. A následně bych rád celou věc řešil s někým kompetentním z XXXLUTZ.
Přes mé veškeré dotazy na sdělení konkrétního důvodu, pro který nebyla kuchyň instalována, jsem se toto zatím nedozvěděl.
Celkově celou zakázku provázel velký chaos a rozhodně bych komukoliv nedoporučoval aby u této společnosti kupoval cokoliv co si neodnese přímo z prodejny.
Co možná nejrychlejší montáž tzv. na 2. pokus.
Vyjasnění situace ohledně důvodu odmítnutí první instalace a vrácení zaplaceného poplatku za ?marný výjezd" ve výši 7 tis. Kč
Mezi podnikatelem a spotřebitelem byla pravděpodobně sjednána smlouva o dílo. Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.
O právech objednatele z vadného plnění u smlouvy o díle platí obdobně ustanovení o kupní smlouvě. V souladu s nálezem Ústavního soudu ČR (sp. zn. IV. ÚS 2989/16) se na danou problematiku použije ustanovení o koupi zboží v obchodě, nikoliv obecná ustanovení o kupní smlouvě.
V tomto případě záleží na tom, zda by uvedená vlhkost ve stropě měla vliv na provedení díla. V případě, že by tomu tak nebylo, nemůže společnost odmítnout provedení díla a tedy ani požadovat pokutu za marný výjezd.
Jestliže však tato vlhkost vliv na kvalitu provedení díla má, bylo by nutné posoudit, zda o ní společnost mohla před výjezdem vědět, či nikoliv. Pokud by však spotřebitel úmyslně tuto vadu zatajil, bylo by možné požadovat smluvní pokutu, byla-li řádně sjednána.