| Počet nahlášených stížností: | 1632 |
| Z toho za letošní rok: | 142 |
| Stále v řešení: | 29 |
#86880Alza.cz – Jednostranné stornování již doručeného a zaplaceného zboží v AlzaBoxu
U společnosti Alza.cz a.s. jsem řádně uzavřel kupní smlouvy. Objednávky byly plně uhrazeny, společností potvrzeny a fyzicky doručeny do AlzaBoxu k vyzvednutí.
Přestože byla smlouva splněna a zboží bylo připraveno v boxu, Alza objednávky jednostranně stornovala a odmítá mi je vydat. Odvolává se přitom na tyto body svých VOP (čl. 10.1):
10.1.1. cena zboží je na první pohled zjevně nesprávná (odchylka od obvyklé ceny)
10.1.2. cena souvisejících služeb (doprava, pojištění) je zjevně nesprávná
10.1.3. v ceně zboží chybí nebo přebývá jedna či více cifer
10.1.4. sleva na zboží přesahuje 60 %, aniž by šlo o zvláštní marketingovou či výprodejovou akce
Neměl jsem pochybnosti o nesprávnosti ceny, jelikož se jednalo o Alza dny (marketingová a výprodejová akce). Zákaznická podpora s tím odmítla cokoliv dělat a posílala mi pouze předpřipravené texty.
Doufám, že tým dTestu mi dá za pravdu že Alza nemá na toto právo.
Dále očekávám, že Alza mi odpoví a nebude se opět schovávat za bod 10.1.1.
Chápu, že se chyby dějí – taky jsme jen lidi.
U Samsungu se stalo to stejné, ale oni telefon za 25 tisíc poslali za 1 Kč a přišel, ne jako vy, kde jste to nezákonně stornovali a schováváte se za obchodní podmínky 10.1.1.
Bluetooth lokalizační čipy UGREEN, truhlářské svěrky CONNEX a sada na opravu elektroniky AlzaPower
Dodání objednaného zboží, případně finanční kompenzace za porušení kupní smlouvy.
Uzavřenou smlouvu je možné dále změnit nebo zrušit pouze dohodou stran nebo ze zákonem stanovených důvodů (viz § 1759 a § 1790 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). K dohodě strana ale nedošlo a žádná zákonná možnost odstoupení nebyla dle popisu spotřebitele naplněna, a tudíž se domníváme, že společnost Alza není oprávněná od smlouvy jednostranně odstoupit.
Pro nemožnost plnění může závazek zaniknout pouze v případě, že se plnění stalo následně nemožné z důvodu, který podnikatel nezapříčinil. Plnění, které je možné za ztížených podmínek, s vyššími náklady nebo později se nepovažuje za nemožné. To, zda se jedná o nemožné plnění musí řádně prokázat dlužník, v tomto případě společnost Alza (§ 2006 občanského zákoníku).
Pokud tedy spotřebitel nesouhlasí s odstoupením od smlouvy, domníváme se, že je společnost Alza povinna plnit, neboť dle popisu spotřebitele je produkt stále dostupný na webu výrobce, společnost Alza ho tedy může pro spotřebitele sehnat (ačkoli by byla například delší doba dodání nebo by tím společnosti vznikly vyšší náklady). Nejedná se tedy o případ, kdy je dán důvod pro jednostranné odstoupení od smlouvy.
Zároveň se nedomníváme, že by byla společnost oprávněna odstoupit na základě bodu 10.1 až 10.4 všeobecných obchodních podmínek (dostupné zde: https://www.alza.cz/obchodni-podminky-art10.htm). Spotřebitel dle našeho názoru nemohl předpokládat, že se jedná o chybu v ceně (a to navzdory ustanovení 10. 4 obchodních podmínek, které říká, že pokud je akce nad 80% je vhodné zkontrolovat správnost nacenění), jelikož se jednalo o slevovou akci přímo nazvanou "alzadny80" a dle popisu spotřebitele bylo možné načíst samotnou nabídku pouze produktů s 80 % slevou. S ohledem na výše uvedené se domníváme, že danou akci běžný spotřebitel viděl spíše jako marketingovou nabídku než jako chybu, i s ohledem na to, že podobně vysoké cenu nejsou u této společnosti neobvyklé.
Pokud tedy společnost chce od smlouvy odstoupit, měla by prokázat, že se skutečně jednalo o mylnou cenu a že spotřebitel při uzavírání smlouvy o této chybě musel vědět.
Podnikatele je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.
Dobrý den, pane Koudelko. Děkuji za Vaši zprávu a společnosti dTest za vyjádření. Velice se Vám omlouvám, ovšem u Vámi uvedených objednávek došlo bohužel k chybnému zadání slevy ve výši 80% z kupní ceny produktů. Z tohoto důvodu naše společnost uplatnila svůj nárok na odstupení od kupní smlouvy dle našich obchodních podmínek, konkrétně článku 10.1.1. Je mi líto, ovšem vyřízení Vašich objednávek za danou cenu není bohužel možné. Za Vaše pochopení Vám předem děkuji. Se srdečnými pozdravy Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Vaše vyjádření a odkazování na bod 10.1.1 VOP kategoricky odmítám. Celá situace vznikla výhradně na vaší straně – sám jsem obdržel oficiální SMS a e-mail o tom, že zboží je připraveno k vyzvednutí v AlzaBoxu.
Kvůli této vaší chybné notifikaci jsem musel osobně absolvovat cestu pěšky do dvou různých AlzaBoxů, což mě stálo hodinu času a zbytečné komplikace.
Jsem navíc dlouholetým zákazníkem Alzy – nakupuji u vás nejen na e-shopu, ale pamatuji si ještě vaše začátky a založení kamenných poboček v 90. letech. O to víc mě zaráží tento přístup. V prvních chvílích po zrušení těchto akčních objednávek jste totiž řadě jiných zákazníků běžně nabízeli kompenzaci ve výši 500 Kč, abyste situaci urovnali.
Je velmi nesolidní, že jedněm zákazníkům tuto kompenzaci poskytnete a na jiné vytasíte univerzální zamítací šablonu. Když už zboží nedodáte, trvám na férovém přístupu – požaduji tedy přiznání kompenzace ve výši 500 Kč, jakou v této kauze obdrželi ostatní zákazníci.
Dobrý den, pane Koudelko. Děkuji za Vaši odpověď. Je mi líto, ovšem stanovisko naší společnosti je v tuto chvíli nadále neměnné. Nabídka kompenzační V tomto případě bohužel není možná. Za Vaše pochopení Vám předem děkuji. Se srdečnými pozdravy Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Komentář: Je smutné, že firma s takovou historií, jejímž jsem zákazníkem už od 90. let, nedokáže uznat vlastní chybu v systému, kvůli které zákazníci zbytečně chodili do AlzaBoxů, a namísto toho se ohání pouze jednostrannými šablonami a odmítá jakoukoliv sebereflexi či férové kompenzace.
Děkuji dTestu za odborné stanovisko a potvrzení, že postup Alzy nebyl v pořádku. Upřímně doufám, že za toto nezákonné chování a arogantní přístup k zákazníkům již Alza nikdy nezíská titul Obchodník roku, ani další ocenění.
Se srdečnými pozdravy váš zákazník :)