| Počet nahlášených stížností: | 77 |
| Z toho za letošní rok: | 77 |
| Stále v řešení: | 75 |
Dobrý den, nemohu najít již zaslanou mou stížnost na objednávku číslo ***. Odepsal jsem na jejich email a bylo mi znovu sděleno, že jsem uzavřel kupní smlouvu a zkráceně požadují zaplatit za odeslané zboží, které jsem si nevyzvedl. Nevím o jaké zboží jde, nejdou mi otevřít přílohy a ukládat je nechci. Nevím co se pod tím může skrývat. Požádal jsem o zaslání příloh poštou.
Můžete mi prosím poradit. Děkuji.
Vratislav Kovařík
Nic jsem neobjednával
Požaduji potvrdit odpověď, že jsem nepřevzal zboží, a i kdyby bylo někde doloženo, že jde o kupní smlouvu, není možné tímto podvodným způsobem někde přes mobilní aplikaci po dvou letech požadovat nápravu tím, že zaplatím za zboží, které nevlastním.
Děkuji. Vratislav Kovařík
Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. Spotřebitel je před zaplacením jakékoliv částky oprávněn vědět, na jakém základě tuto částku společnosti poskytuje a s kým vlastně jedná.
Spotřebiteli doporučujeme kontaktovat společnost, která by mohla být případným postupitelem pohledávky (na základě předešlých stížností pravděpodobně Pju d.o.o.) , a informovat se o tom, jak v celé věci společnost postupovala a zda dluh skutečně postoupila společnosti. Tímto jednáním nedochází k uznání dluhu.
Vhodný způsob informování spotřebitele by bylo například poštou.
Pokud by údajný nárok na zaplacení částky vznikl v roce 2022, může spotřebitel po uplynutí tří let od vzniku nároku namítat jeho promlčení (§ 610 odst. 1 ve spojení s § 629 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku - dále jen “OZ”). Potom by spotřebitel neměl povinnost zaplatit požadovanou částku (§ 609 OZ).
Proto spotřebitelům případně po uplynutí výše zmíněného období doporučujeme se obrátit na DEBTCOLLECT.NET a vznést námitku promlčení.
Mimo jiné zdůrazňujeme, že inkasní agentura (tj. společnost, které byla pohledávka postoupena - DEBTCOLLECT.NET claim management Ltd.) není exekutor, nemá žádná zvláštní oprávnění a jde jen o podnikatele, který se živí vymáháním pohledávek. Nemůže tedy vstoupit do obydlí či odstavovat účty spotřebitele. Poplatek za vymáhání skrze inkasní agenturu je rovněž pak podle judikatury neoprávněný (dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR, sp. zn. 32 Cdo 1733/2008).