Společnost


KTST s.r.o.

Počet nahlášených stížností:40
Z toho za letošní rok:0
Stále v řešení:0
Zobrazit všechny stížnosti na společnost

#34157Neoprávněně vymáhaná smluvní pokuta

Stav stížnosti

uzavřeno

Celková doba trvání

1 měsíc 4 dny 3 hodiny

Detail stížnosti

Publikováno
16.07.2019, před 5 lety

Miloš Andrle

Znění stížnosti

Babička, 79 let, žijící v domově důchodců, podepsala v březnu 2018 objednávku služeb se společností KTST s.r.o. týkající se obstarání výhodnější nabídky dodávky energií. Nějaký kurýr ji doručil zásilku, jejíž převzetí si nechal podepsat. V zásilce byl návrh smlouvy na uzavření smlouvy na dodávku elektřiny.

Při podpisu objednávky služeb v domově důchodců ji bylo sděleno, že vše je pro ní zdarma, že to není nic závazného, že se jedná o levnější elektřinu. Smlouva je psána velmi malým písmem, ca 130-150 znaků na řádek. Nicméně jednání bylo ústní - vše je neprokazatelné.

Vzhledem k stáří a zdravotnímu stavu situaci nijak neřešila. Žádnou smlouvu s novým dodavatelem elektřiny neuzavřela, výpověď nebo odstoupení od smlouvy v zákonné lhůtě neposlala.

Nyní obdržela předžalobní výzvu od advokáta k zaplacení smluvní pokuty 5.000,-- Kč + nákladů na vymáhání pohledávky 2541,-- Kč.

Smlouva sice byla uzavřena mimo prostory podnikání, ale lhůta k odstoupení již uplynula. Ustanovení o smluvní pokutě je součástí přímo objednávky, která má povahu smlouvy (není ve všeobecných smluvních podmínkách). Základ smlouvy je v závazku zprostředkovatele nabídnout smlouvu na dodávky elektřiny ZA CENY NIŽŠÍ NEŽ STÁVAJÍCÍ DODAVATEL. Přesná cena není nikde zmíněna, další podmínky uzavření nové smlouvy o dodávce elektřiny nejsou nikde zmíněny, cokoli jiného o nové smlouvě o dodávkách elektřiny není nikde zmíněno.

Vzhledem k tomu, že si myslela, dle neprokazatelného sdělení obchodního zástupce, že je to nezávazná soutěž o levnější elektřinu bez jakékoli pokuty, záležitost neřešila a až nyní nám o situaci řekla.

Praktiky obchodního zástupce, využívajícího fyzický i psychický stav starých lidí, kterým něco jiného (byť neprokazatelně) řekne a něco jiného je ve smlouvě jsou minimálně neslušné.

Výpověď plné moci a výpověď objednávky/smlouvy již byla zaslána. Zatím bez reakce.

Je šance, jaká, případně s jakou argumentací, na úspěch v soudním sporu o zaplacení smluvní pokuty? Vzhledem k výši vymáhané částky (celkem ca 7,5tis) je řešení s využitím advokáta na zváženou.


Produkt

objednávka zprostředkování levnějších energií společností KTST


Požadované řešení

Ukončení smlouvy o obstarání levnějších dodávek. Zastavení vymáhání pohledávky.


Sdílejte

Zdá se vám, že stížnost obsahuje nevhodný obsah?
VašeStížnosti.cz

Chyba 500
Interní chyba systému