| Počet nahlášených stížností: | 99 |
| Z toho za letošní rok: | 0 |
| Stále v řešení: | 0 |
#6905Podomní prodej s matoucími informacemi
jednoho dne u nás zazvonil člověk, který tvrdil, že přichází v zastoupení ČEZ a že potřebuje zkontrolovat, zda-li jsme dobře zavedeni v databázi. Vyžádal si předchozí fakturu ke zkontrolování údajů. Po chvíli jeho mluvení, že se nám nic nemění sepsal naše údaje a že nás jen zavede do databáze. Jako dárek za spolupráci dostaneme LED žárovky za 1 kč. Bohužel jsem dvakrát podepsala smlouvu ( jednu kupní na žárovky v hodnotě 1 kč a jednu o změně dodavatele ).
Druhý den mi volali a chtěli potvrdit, že jsem jim smlouvu podepsala a převzala si žárovky.
Po nějaké době se mi vše rozleželo a začala jsem pátrat. Nyní bych ráda odstoupila od smlouvy na čož mám ještě čas a zůstala u stávájícího dodavatele, ale bohužel až nyní jsem si všimla že v kupní smlouvě požadují 2000 kč za zakoupené žárovky, pokud odstoupím od smlouvy.
Ano, uznávám svoji hloupost a klobouk dolů před výmluvností podomního prodejce. Nikdy jsem nevěřila, že se nechám nachytat.
Mohou v takovém případě po mě požadovat 2000 kč za " zakoupene" žárovky? Které jsou již bohužel zašroubované v lustru atd.
Moc Vám děkuji
Smlouva o změně dodavatele + LED žárovky " za 1kč"
Odstoupení od Kupní smlouvy i smlouvy o změně dodavatele, bez finančního postihu.
Podle § 1829 občanského zákoníku lze v tomto případě odstoupit od smlouvy bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce do 14 dnů od uzavření smlouvy. Neinformuje-li dodavatel písemně o této možnosti, prodlouží se lhůta o jeden rok. Nárok na odstoupení od smlouvy, která byla uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání, vyplývá tedy ze zákona. S realizací tohoto práva nelze spojit dle § 1818 občanského zákoníku žádný postih. Protože ukončení smlouvy s původním dodavatelem trvá zpravidla několik měsíců (po uplynutí výpovědní doby), umožňuje novelizovaný energetický zákon spotřebitelům odstoupit od smlouvy o změně dodavatele plynu či elektřiny uzavřené při podomním prodeji, a to bez nutnosti uvádět důvod a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do 5 dnů před zahájením dodávky energií. Další výhodou je, že pro dodržení lhůty k uplatnění práva odstoupit od smlouvy je dostačující, aby bylo písemné odstoupení odesláno poslední den této lhůty.
Ze samotného obsahu smlouvy je zřejmé, že kupní smlouva je závislá na smlouvě o sdružených službách. Občanský zákoník stanoví, že v případě, kdy dojde k zániku závazku některé ze závislých smluv bez uspokojení věřitele (v tomto případě realizovaným právem na odstoupení), dojde ke zrušení ostatních závislých smluv s obdobnými právními účinky. Z toho lze dovodit, že odstoupením od smlouvy o sdružených službách, dochází k zániku kupní smlouvy, jejíž výhodnější podmínky jsou vázány na platnou smlouvu o dodávkách. Spotřebitel by měl v takovém případě vrátit žárovky a společnost by měla vrátit zaplacené finanční prostředky. Jednalo-li se o kupní smlouvu, od které spotřebitel odstoupil, spotřebitel odpovídá podnikateli dle § 1833 občanského zákoníku pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti.
Společnost na kupní smlouvě deklaruje, že uzavřené smlouvy jsou na sobě nezávislé. Pokud by to tak skutečně bylo, nebylo by možné s odstoupením od smlouvy o sdružených službách spojovat změnu podmínek druhé smlouvy. Takové jednání v podstatě naplňuje definiční znaky postihu za odstoupení od smlouvy a jako k nepřiměřenému ujednání by se k němu nepřihlíželo. V případě zrušení změny dodavatele tak spotřebiteli vzniká povinnost žárovky vrátit, ovšem společnost není oprávněna požadovat žádnou úhradu nebo sankci.
Doporučujeme spotřebitelce zaslat společnosti dopis o odstoupení od smlouvy o změně dodavatele plynu či elektřiny uzavřené při podomním prodeji. Dopis o odstoupení od smlouvy je vhodné zaslat doporučeně, nejlépe s dodejkou. Z důvodu lepší prokazatelnosti doporučujeme zaslat samostatně dopis o odstoupení od smlouvy a formou samostatné zásilky vrátit zakoupené žárovky. V případě osobního předání stačí nechat podepsat převzetí na kopii. Pro formulaci písemného odstoupení od smlouvy může spotřebitelka využít vzor, který je volně dostupný v níže uvedeném odkazu.
www.dtest.cz/clanek-3290/odstoupeni-od-smlouvy-o-zmene-dodavatele-plynu-ci-elektriny-uzavrene-pri-podomnim-prodeji
vzhledem k tomu, že výše uvedený požadavek neobsahuje žádný identifikační údaj. není možné požadavek objektivně posoudit a případně zajistit nápravu.
Prosím o doplnění požadovaných údajů, případně mě můžete kontaktovat na e-mailové adrese mschneiderova@bohemiaenergy.cz.
Děkuji za pochopení.
Monika Schneiderová
tady nejde o zadnou identifikaci. Tady jde o to, ze lzi si vyzadate vyuctovani od stavajiciho dodavatele, na coz nemate zadne pravo. Jako darek za spolupraci "darujete" zarovky v hodnote jedne koruny. Ale po odchodu vasich prodejcu clovek zjisti, ze vubec neslo o zamestnance naseho distributora a ze panove, kteri umi vyborne lhat vas napalili a pokud jste jiz pouzili "darovanou" zarovku musite zaplatit pokutu 2000 kc, jako sankci za svobodnou vuli. Podvodem ziskavate zakazniky, kteri pak pod vyhruzkou vysokych pokut u vasi spolecnosti radeji zustanou. Toto je naprosto nehumani a odporne jednani. Tady uz vubec nejde o ceny vasi energie, ale o cele toto nechutne a lzive jednani, kety kazdy z vasich zamestnancu vyborne zvlada. Od podomniho prodejce, pres call centrum a kdo vi kam dal.
Pokud společnost není schopna smlouvu identifikovat podle jména spotřebitelky, je třeba uvést, jaké další údaje by měly být doplněny.
Spotřebitelce doporučujeme dodržet výše uvedený postup a od smlouvy odstoupit.
pro doplnění stačí uvést např. adresu odběrného místa nebo bydliště, aby byla společnost CE objektivně reagovat k případu paní Hantlové.
Případně se mi může klientka ozvat přímo na mailovou adresu ombudsman@comfortenergy.cz a její požadavek bude obratem prošetřen.
Děkuji za pochopení.
S pozdravem a přáním příjemného dne
Monika Schneiderová
Prosíme spotřebitelku o doplnění informací o současném stavu stížnosti, případně o její uzavření.