9.7.2024 jsem zaplatila pobyt v ceně 3500 Kč v chalupě u Hovorků v termínu od 21.7. do 26.7.2024. Bohužel jsem onemocněla a proto jsem poslala panu Novotnému mail, jestli by nešlo termín bez storna změnit, bylo mi přislíbeno, že ano , jenže náhradní termín jsem celé léto nedostala s tím, že se termín přesune do příštího roku do června 2025. Během naší komunikace mi byly nabízeny jiné možnosti ubytování , ale bohužel nad mé finanční možnosti a zároveň pan Novotný změnil možnost zdarma si vybrat náhradní pobyt a chtěl, abych si pobyt znovu koupila a on by mi udělil třetinovou slevu. Byla učiněna dohoda, že můžu mít náhradní termín zdarma a nyní mi nejsou ani vráceny peníze a ani mi není umožněno jet si bez nesmyslných doplatků pobyt vybrat. Vše viz mailová komunikace
vrácení peněz
V tomto případě byla uzavřena smlouva o ubytování dle § 2326 an. občanského zákoníku.
Obecně platí, že slib zavazuje. Konkrétní zaměstnanec navíc jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku. Pokud tedy bylo spotřebiteli sděleno, že bezplatná změna termínu je možná, mělo by se tak také stát a spotřebiteli by neměly být účtovány žádné další poplatky.
Podnikatele je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost splnit závazek bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.