Top Zámečník 24 s.r.o.

Úspěšnost případů

0 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (0 z 17)

#82382Předražená služba, falešný popis práce, jiná částka na faktuře, než bylo domluveno. Podvodné jednání se seniorem.

v řešení

1 den 9 hodin

30.06.2025, včera

Lucie Sobotková

Zámečníka jsem zavolala já pro svého 83 let starého otce, který se o půlnoci po návratu z restaurace nemohl dostat do bytu. Celou dobu jsem situaci kontrolovala telefonem. Dohodnutá částka byla 9000 Kč, s tím, že se musí vyměnit vložka do zámku a tátovi dají novou sadu klíčů. Druhý den jsem zjistila, že zámek nebyl vyměněn, dveře jen otevřeli a naúčtovali částku 15000 Kč.
Toto je tatínkův detailní popis akce:
"Firmu TOP Zámečník 24 jsme zavolali před půlnocí 31.5.2025 z důvodu, že nešel zasunout klíč do vložky zámku bytových dveří. Pracovník se ozval 1.6.2025 v 0:40 hod. a přijel asi za 1/4 hodiny.
Přivedl jsem ho ke svým dveřím ve 2. patře a sdělil své podezření, že jde o zalepení otvoru pro klíč vteřinovým lepidlem. Postavil se těsně ke dveřím a viděl jsem jen jeho záda. Používal olejový sprej a nějaký nástroj asi podobný lupénkové pilce a za 5 minut měl dveře pomocí mého klíče otevřené. Pak při otevřených dveřích ještě asi 20 minut cákal do zámku olej ve spreji a odšrouboval šroub držící vložku a zase zašrouboval, aniž by vložku demontoval. Asi za 1/4 h. s prací skončil a vystavil fakturu č. E 016001 na 14.956,- Kč, kterou jsem na svém PC převodem na účet zaplatil, načež odjel.
Stížnost mám na celkovou výši částky, na výši částek jednotlivých úkonů a na popis úkonů:
1. Výjezd.....780,- Kč ... bez připomínek
2. Otevření bezp. dveří.....3.700,- Kč. Tento název není názvem úkonu, nýbrž názvem a cílem celé akce. Ve skutečnosti se jednalo o uvolnění a odstranění v zámku zatvrdlého lepidla.
3. Montáž / demontáž bezp. vložky......1.700,- Kč. Tento úkon nebyl proveden, ve skutečnosti byl jen předstírán a byl jen vyšroubován a zašroubován šroub držící vložku.
4. Do řádku "Celkem je ručně připsáno "Příplatek 100% o víkendu".
K celkové částce 14,956,- Kč se došlo následovně:

(780+3700 +1700)x2x1,21=14.956.- Kč, kde

780 za výjezd - bez připomínek,
3700 za "Otevření bezp. dveří" - naprosto přemrštěná částka za 5 minut práce. Seriózní by za 5 minut práce byla částka do 500,- Kč.
1700 za "Montáž/demontáž bezp. vložky. Práce byla jen předstírána, nebyla provedena. Bylo prováděno jen opakované profukování vložky olejem.
2 ... činitel pro vyjádření příplatku 100%
1,21... činitel pro DPH 21%

Korektní výpočet by měl být:

(780+500)x2x2x1,21 = 6195,20 Kč.

Činitel 2x2 vyjadřuje příplatky 100% za práci (22:00 - 8:00)hod. a příplatek za práci o víkendu rovněž 100%. Činitel 1,21 je 21% DPH.
Celkově faktura obsahuje přepisované údaje, jsou v ní ručně dopisovány údaje a obsahuje chybně formulované a neprovedené úkony v nehorázně přemrštěných cenách. Montáž/demontáž bezp. vložky byla jen předstírána."

Viz popis výše.

Uvedení na pravou míru - vrácení neoprávněně získaných peněz. Případně udělení pokuty, zastavení oprávnění činnosti nebo další právní prostředky, odpovídající tomu, že firma pravděpodobně opakovaně poškozuje zákazníky.

30.6.2025 06:47, včera

Mezi spotřebitelem a podnikatelem byla nejspíše uzavřena smlouva o dílo. Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.

Prodávající (či poskytovatel služby) je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy a přímo použitelným předpisem Evropských společenství spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. Informace o ceně nesmí zejména vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti. Dozorovým orgánem je v této oblasti Česká obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.

Stanovování ceny je věcí podnikajícího subjektu, který přitom však musí respektovat obecně závazné právní předpisy. O neúměrné zkrácení by se mohlo jednat zásadně v situaci, pokud by cena byla o polovinu vyšší, než je cena obvyklá v témže místě a v témže čase za tutéž službu.

Zkrácená strana může požadovat zrušení smlouvy a navrácení všeho do původního stavu, ledaže jí druhá strana doplní, oč byla zkrácena, se zřetelem k ceně obvyklé v době a místě uzavření smlouvy.

Více informací k této problematice se spotřebitelé dočtou v našem článku na adrese: https://www.dtest.cz/clanek-10036/v-nouzi-poznas-zamecnika.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.