FlixBus CZ s.r.o.

Úspěšnost případů

5.7 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (9 z 157)

Uvedená procenta vychází z 4 hodnocení od spotřebitelů help

#82549Vrácení peněz na účet z neprojeté jízdneky

v řešení

2 dny 14 hodin

14.07.2025, před 3 dny

František Rudolf Merc

Zakoupil jsem jízdenku u společnosti FlixBus prostřednictvím české verze webu flixbus.cz a uhradil částku v českých korunách (CZK). Jednalo se o samostatně zakoupenou zpáteční jízdu ze zahraničí do České republiky, která byla následně v souladu s obchodními podmínkami FlixBusu včas stornována před odjezdem. Jízdenka nebyla nikdy využita a nebyla nijak aktivována.

Společnost mi za zrušenou jízdenku vystavila voucher v hodnotě 36 718 Kč, ale odmítá vrátit částku v penězích, přestože jsem voucher odmítl a žádal o refundaci na původní platební prostředek. FlixBus se opakovaně odvolává pouze na své obchodní podmínky, konkrétně bod 4.7.7, který však nemůže být nadřazen platné české legislativě.

Dle § 41 vyhlášky č. 175/2000 Sb. má cestující nárok na vrácení jízdného, pokud došlo ke zrušení přepravy před jejím započetím. Jelikož byla jízdenka zakoupena v české verzi systému, v CZK a s ukončením jízdy na území ČR, vztahují se na tento případ české právní předpisy.

Společnost tímto postupem omezuje práva spotřebitele a nutí k využití náhradního plnění (voucher), které jsem výslovně odmítl. Věřím, že mám nárok na vrácení peněz dle platné legislativy.

Žádám o navrácení celé částky 36 718 Kč zpět na účet/kartu, kterou jsem použil při nákupu, a to místo nevyužitého voucheru, který mi byl vystaven bez mého souhlasu.

15.7.2025 15:40, včera

Vznikla-li na straně dopravce povinnost vrátit jízdné, musí tak učinit stejnou formou, jakou bylo jízdné zaplaceno, tedy v penězích. Jiným způsobem - např. voucherem, kredity apod. pouze po výslovném souhlasu spotřebitele. Případné ustanovení smluvních podmínek přepravce vztahující se k této problematice se jeví jako překvapivé ve smyslu § 1753 občanského zákoníku a vůči spotřebiteli neúčinné.

Nelze-li se se společností spojit, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (nejlépe doporučený dopis s dodejkou). Dopis bude zaslán na adresu sídla společnosti FlixBus CZ s.r.o., Havlíčkova 1029/3, 110 00 Praha.

Stížnost je možné směřovat i přímo ke společnosti FlixBus CZ s.r.o. prostřednictvím kontaktního formuláře, který spotřebitel nalezne na webové adrese: https://help.flixbus.com/s/contact-us?language=cs.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.