Zpožděno.cz

Úspěšnost případů

0 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (0 z 1)

#82612Neoprávněný Administrativní poplatek

v řešení

11 dnů

21.07.2025, před 11 dny

Josef Svoboda

Uzavřel jsem smlouvu na vymáhání kompenzace za zpožděný let Společnosti jsem oznámil, že to zkusím i já individuálně, souhlasili. Kompenzaci jsem od letecké společnosti dostal na základě mé individuální snaze. Toto jsem společnosti oznámil a přišla faktura faktura za nějaké pofidérní administrativní poplatky, s kterými nesouhlasím a proti tomuto jsem se odvolal. Když jsem společnost hledal na internetu kvůli IČO za pomocí rejstříků a uvedené adresy, neuspěl jsem

Neodůvodněný Administrativní poplatek

Zrušit fakturu

24.7.2025 16:11, před 8 dny

Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva.

Při uzavírání smluv distančním způsobem sdělí podnikatel dle ustanovení § 1820 odst. 1 písm. b) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, spotřebiteli v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy nebo před tím, než spotřebitel učiní závaznou nabídku, údaje o své totožnosti. Jestliže tak neučiní, mohl by se dopustit přestupku.

Spotřebitel by měl být společností řádně poučen o trvání závazku, způsobu jeho ukončení či o ceně, za kterou je služba poskytována. V opačném případě by podle našeho názoru mohl namítat, že byl společností uveden v omyl o rozhodující okolnosti. Je-li spotřebitel uveden v omyl, je jeho právní jednání neplatné.

Jestliže by informace o poplatku byla uvedena pouze v obchodních podmínkách, bylo by nutné takové ujednání vyhodnotit jako tzv. překvapivé ujednání dle § 1753 občanského zákoníku a vůči spotřebiteli neúčinné.

Společnost by zaplacení poplatku mohla požadovat za podmínky, že o něm spotřebitele řádně poučila.

Spotřebitelům vždy doporučujeme, aby si před uzavřením smlouvy zjistili podstatné informace (např. kdo je provozovatelem webových stránek) a rovněž stránky ověřili, např. prostřednictvím recenzních portálů.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.