Jsem cizinec a nemluvím česky. Smlouvu jsem podepsal na tabletu v posilovně bez možnosti překladu. Smlouva byla pouze v češtině, takže jsem se mohl spoléhat pouze na anglickou verzi webu fitness centra, která neobsahovala informace o zrušení nebo prodloužení členství. Nyní požadují platbu ve výši 8 439 Kč za období, které jsem nevyužil, přitom bych měl být účtován pouze 5 243 Kč, protože jsem zrušení členství požádal v srpnu 2024, ale členství mi počítají až do prosince 2024. Nikdy jsem neobdržel žádné oznámení o prodloužení smlouvy, což je zneužití spotřebitele, protože to lze snadno zapomenout. Posilovnu jsem využíval více než 12 měsíců, jak je uvedeno na jejich webu. V sekci FAQ je uvedeno:
„Trénuješ, dokud nezrušíš členství. Členství je platné minimálně 12 měsíců. Jsme tedy skutečně výhodní a Ty máš jistotu, že trénink je trvalý a úspěšný. Kdykoli se můžeš obrátit na náš tým ve studiu, až budeš chtít zrušit smlouvu.“
Toto je zavádějící pro cizího spotřebitele. Navíc smlouva, kterou jsem obdržel e-mailem, nebyla podepsána ze strany fitness centra, pouze mnou. Nedostal jsem žádné jasné vysvětlení, pouze výzvu k dalším platbám.
Pro tento text jsem použil ChatGPT, ocenil bych komunikaci v angličtině.
FITTIN Contrat
Spotřebiteli se omlouváme, ale naše vyjádření bude v češtině, neboť služba VašeStížnosti.cz funguje v českém jazyce.
Na stránkách společnosti je uvedeno, že se smlouva uzavírá na dobu neurčitou. Smlouvu lze vypovědět nejdříve po uplynutí prvního roku členství. Výpověď musí být doručena nejpozději 1 měsíc před koncem prvního roku členství, jinak bude členství automaticky prodlouženo o dalších 6 měsíců, a to opakovaně, a bude jej poté možné ukončit podáním výpovědi vždy nejpozději 1 měsíc před uplynutím každých dalších šesti měsíců.
V popsaném případě nevíme, kdy byla smlouva uzavřena, a neznáme tak přesný skutkový stav. Domníváme se, že po uplynutí prvního roku členství došlo pravděpodobně k prodloužení členství o dalších 6 měsíců. Jestliže byl spotřebitel o této skutečnosti řádně informován, jsme toho názoru, že mohl být postup společnosti v pořádku.