Knihobot s.r.o.

Úspěšnost případů

0 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (0 z 1)

#83231Neoprávněné nakládání s knihami

v řešení

12.09.2025, před 2 měsíci

Barbora Lišková

Ráda bych podala stížnost na společnost Knihobot, se kterou jsem měla negativní zkušenost při zasílání knih k prodeji.

Před odesláním knih jsem všechny tituly nafotila. Společnost Knihobot na svých stránkách deklaruje, že knihy od zákazníků přijímá za účelem jejich prodeje, a v případě převzetí se zavazuje k výplatě finanční částky za prodané knihy. Pokud by mě předem informovali, že některé tituly z důvodu nízké prodejnosti nebudou prodávat, knihy bych samozřejmě neposílala.

Namísto toho však společnost knihy bez mého souhlasu vyřadila a údajně „věnovala“ – bez jakéhokoliv předchozího upozornění či možnosti rozhodnout, co s knihami dál. Považuji to za nepřijatelné a v rozporu s deklarovanými podmínkami.

Opakovaně jsem společnost kontaktovala s žádostí o navrácení knih, přičemž jsem byla ochotna uhradit náklady na přepravu. Bylo mi však sděleno, že knihy mi nebudou vráceny. Nikdy jsem neobdržela žádnou oficiální zprávu o jejich vyřazení – pouze poznámky u jednotlivých titulů v systému. Ani na výzvu, aby mi doložili, kdy a jak mě o vyřazení informovali, společnost nereagovala.

Tento postup považuji za nekalý a žádám o pomoc s nápravou. Požaduji buď navrácení vyřazených knih zpět, nebo jejich proplacení v plné výši – bez dodatečných poplatků, které činí prodej přes Knihobot nevýhodným.

Děkuji za pomoc a podporu při řešení této záležitosti.

vzetí knih k prodeji s vyplacením úplaty odesílateli/majiteli knih

17.9.2025 15:47, před 2 měsíci

Pokud spotřebitel zaslal společnosti knihy za účelem prodeje a společnost společnost si toto jednání vyložila jako dar, domníváme se, že nepostupovala v souladu s obsahem právního jednání a předsmluvního ujednání, neboť spotřebitelka knihy před odesláním vyfotila a žádala o ocenění k prodeji. Jednalo by se tak o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. občanského zákoníku).

Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

Z obchodních podmínek (dostupné zde: https://knihobot.cz/c/obstarani-prodeje) vyplývá, že pokud byla mezi spotřebitelem a společností Knihobot uzavřena kupní smlouva, Knihobot se stane vlastníkem zboží až v okamžiku sehnání kupce. V bodě 2.10 obchodních podmínek si poté společnost vyhrazuje vlastnické právo až do okamžiku (v souladu s § 2132 občanského zákoníku), kdy Knihobot uzavře smlouvu se zájemcem o knihu.

V nejčastějších otázkách ohledně prodeje je zmíněno, že neprodané knihy společnost daruje, ale ve smluvních podmínkách si společnost toto právo nevyhrazuje, namísto toho v bodě 7.9 zmiňuje ekologickou likvidaci těchto knih. Zároveň máme pochyby zda v době věnování měla společnost ke knihám vlastnická práva. V opačném případě by se jednalo o nepřikázané jednatelství a společnost Knihobot by musela nahradit vzniklou škodu.

Není nám známo, co stálo ve smlouvě, kterou spotřebitel se společností Knihobot uzavřel, ale domníváme se, že pokud informace o likvidaci či následném jednání nebyly explicitně uvedeny ve smlouvě, jedná se o překvapivá ujednání (ve smyslu § 1753 občanského zákoníku), která budou pro spotřebitele neúčinná a společnost bude povinna spotřebiteli nahradit tím vzniklou škodu.

22.10.2025 10:45, před 27 dny

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.