| Počet nahlášených stížností: | 12 |
| Z toho za letošní rok: | 4 |
| Stále v řešení: | 1 |
Dne 8.11. jsem na Allegro.cz zakoupila od prodejce iPluto.cz MacBook Pro 14″ s konfigurací 24 GB RAM / 512 GB SSD za zajímavou cenu. V minulosti jsem na Allegro již zakoupila iPhone za podobně zvýhodněnou cenu, proto jsem neměla důvod pochybovat o přiměřenosti ceny ani o korektnosti nabídky.
Po zaplacení mi však byla vystavena faktura na jinou konfiguraci (16 GB RAM / 512 GB SSD). Po mém upozornění se prodejce odvolával na „technickou chybu v Allegro katalogu“. Z komunikace vyplývalo, že se snaží o jednostranné odstoupení od platně uzavřené kupní smlouvy a používá formulace, které mohou vyvolat dojem, že jde o oficiální podporu Allegro, nikoli o komunikaci s prodejcem.
Dle obchodních podmínek Allegro prodejce odpovídá za správnost údajů uvedených v nabídce a nemá nárok jednostranně měnit smlouvu po jejím uzavření, zejména pokud se nejedná o zjevnou chybu. Produkt je přitom běžně dostupný u distributorů, a tedy nic objektivně nebránilo jeho dodání.
Odvolávala jsem se na obchodní podmínky Allegro, zejména:
"5.2.
Obsah Nabídky by měl být pravdivý a úplný a nesmí uvádět ostatní Uživatele v omyl, zejména pokud jde o vlastnosti Zboží, jako jsou: jeho stav, parametry, kvalita, původ, značka nebo výrobce. Obsah Nabídky by měl být v souladu se zákonem, zejména obsahovat informace vyplývající z platných ustanovení o ochraně práv spotřebitele, a kromě toho nesmí naznačovat použití Zboží způsobem porušujícím platné právní předpisy. Popis nabídky nesmí obsahovat žádný obsah, který je v rozporu s platnými právními předpisy. Uživatel nese plnou odpovědnost za obsah jím umístěný v Nabídce, včetně odpovědnosti za případné chyby či nepřesnosti."
a dále:
"7.3.
S přihlédnutím k čl. 3.3 uzavře Kupující s Prodejcem smlouvu tak, že potvrdí nákup tlačítkem „koupit a zaplatit“, „koupit, zaplatím na dobírku“, „koupit pomocí Pay Business“ nebo „koupit pomocí AllegroPay“.
Prodejce bez mého souhlasu objednávku stornoval a vrací mi peníze, čímž podle mého názoru porušuje uzavřenou kupní smlouvu.
Tímto jednáním mi vznikla finanční škoda:
- ztráta využitého kuponu Allegro,
- ztráta 2% slevy od České spořitelny, která v den uplatnění vypršela a již není aktivní,
- a také fakt, že za akční cenu, za kterou byl produkt prodáván, ho aktuálně již nemohu zakoupit (leda u druhého, zřejmě propojeného e-shopu téhož prodejce). Notebook přitom nutně potřebuji pro práci.
Nesouhlasím s odstoupením od smlouvy ani s vrácením peněz jako jednostranným řešením ze strany prodejce. Vzhledem k aktuální situaci jsem ale ochotna přijmout přiměřenou finanční kompenzaci odpovídající vzniklé škodě.
Současně upozorňuji, že obdobnou nabídku má i jiný prodejce (Apollos), který má shodné fakturační i kontaktní údaje jako iPLUTO. Navíc mi od prodejce Apollos přišla odpověď na zprávu odeslanou v rámci komunikace s obchodem iPLUTO.
Prosím o prověření tohoto případu.
Děkuji za podporu při řešení této věci.
Jana S.
Nákup Macbook pro na Allegro.cz od prodejce iPluto/Apollos
Náhrada finanční škody ve výši 6.283 Kč.
Byla-li uzavřena kupní smlouva, je povinností kupujícího zaplatit kupní cenu a povinností prodejce dodat smluvené zboží. Pokud z výše slevy nebylo zřejmé, že se jedná o chybu, pak spotřebitel může trvat na tom, aby společnost Allegro plnila v souladu se smlouvou.
Z popisu však nevyplývá jaká byla původní cena a za jakou cenu spotřebitel zboží koupil, což může být pro posouzení klíčové. Také je nutné přihlédnout k výši slev, které společnost Allegro u podobných akcí obvykle poskytuje. Vzhledem k jejich výši je pak možné, že i u vyšší slevy nemuselo být spotřebitele zřejmé, že se jedná o chybu.
Taktéž, pokud již byla uzavřena kupní smlouva, je podnikatel povinen zajistit plnění i přes obtíže, podle § 2006 zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník "lze-li splnit za ztížených podmínek, s většími náklady, s pomocí jiné osoby nebo až po určené době", je podnikatel i tak povinen plnit. Domníváme se proto, že fakturace nesprávného zboží není důvodem pro odstoupení od smlouvy, protože je to chyba, kterou podnikatel může a měl by po vyzvání spotřebitelem napravit. Podle odst. 2 stejného ustanovení nemožnost plnění musí prokázat dlužník, v tomto případě společnost Allegro. Je tedy potřeba, aby poskytla řádné odůvodnění, proč plnění není možné, které se dle popisu spotřebiteli nedostalo.