AURES Holdings a.s.

Úspěšnost případů

66.8 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (500 z 749)

Uvedená procenta vychází z 225 hodnocení od spotřebitelů help

#84228Cítím se oklamán: Nekalé praktiky při prodeji vozidla – Vnucený a neplatný GPS lokátor GlobalSec za 24 000 Kč

v řešení

7 dnů 17 hodin

05.12.2025, před 8 dny

Ondřej Borkovec

Dne 21. 9. 2025 jsem u společnosti AAA Auto pobočka Tábor zakoupil osobní vozidlo Škoda Superb iV 1.4 TSI PHEV (2020). Během celého prodejního procesu, který probíhal pod značným časovým tlakem, mi byl aktivně nabídnut a sjednán doplňkový produkt: GPS lokátor od firmy GlobalSec, a.s., za který jsem zaplatil částku 24 000 Kč.
Hlavní argument pro sjednání lokátoru bylo explicitní tvrzení, že mi toto zařízení zajistí podstatnou slevu na havarijním pojištění/povinném ručení.
Okamžitě po zjištění skutečností jsem ověřil informace a s lítostí konstatuji, že tvrzení bylo nepravdivé – cena pojištění je shodná s nebo bez zařízení. Z tohoto důvodu se cítím být oklamán a považuji tuto prodejní taktiku za nekalou obchodní praktiku ze strany AAA Auto. Smlouva byla sjednána na základě uvedení v omyl (\S 583 občanského zákoníku).
Současné řešení a neochota komunikovat:
Služba nebyla zahájena: GPS lokátor nebyl do mého vozu nikdy instalován, čímž mi nebyla poskytnuta žádná služba ani protihodnota za 24 000 Kč.
Odmítnutí komunikace: Okamžitě jsem se pokusil o zrušení smlouvy a vrácení peněz. Firma GlobalSec mě odkázala zpět na AAA Auto s tvrzením, že se mnou smlouvu nesjednali. Společnost AAA Auto naprosto odmítá situaci řešit, odvolává se na můj podpis smlouvy a dává od problému ruce pryč.
Požadavek a výzva k řešení:
Požaduji, aby společnost AAA Auto, a.s. okamžitě uznala neplatnost smlouvy na GPS lokátor GlobalSec a vrátila mi celou uhrazenou částku 24 000 Kč, jelikož jsem byl při jejím sjednání uveden v omyl a služba nebyla poskytnuta.
Věřím, že společnost AURES Holdings přistoupí ke smírčímu řešení namísto dalšího odkládání odpovědnosti, a to s ohledem na transparentnost a etiku obchodování.

GPS lokátor od GlobalSec.

Požaduji navrácení zaplacené částky. Nebo alespoň částečnou kompenzaci, která povede ke smírnému řešení.

11.12.2025 15:08, včera

Pokud prodávající tvrdil, že sjednáním zmiňovaného doplňkového zákaznického servisu budou sníženy splátky úvěru nebo, že je doplňkový servis poskytnut zdarma nebo je již započten v ceně apod., ačkoliv tomu tak ve skutečnosti nebylo, mohlo by se jednat o nekalou obchodní praktiku podle § 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Dále by se mohlo jednat o uvedení spotřebitele v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, podle kterého platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné. Spotřebitel by tedy mohl namítat neplatnost uzavřené smlouvy (ohledně doplňkové služby, nikoliv ohledně samotné kupní smlouvy na automobil).

Protože byla smlouva uzavřena osobně, nelze od ní odstoupit ve 14denní zákonné lhůtě, která se vztahuje pouze na smlouvy uzavřené distančním způsobem (§ 1829 odst. 1 občanského zákoníku).

Jako nejvhodnější způsob se nám jeví namítnutí neplatnosti smlouvy z důvodu uvedení v omyl ve smyslu § 583 občanského zákoníku. Prodávající by v takovém případě měl spotřebiteli vrátit peníze za takto sjednanou smlouvu. Jestliže byl na kupujícího vytvořen nátlak, může se dovolávat neplatnosti i z tohoto důvodu, avšak prokázání nátlaku může být v takovém případě složité.

Pokud má spotřebitel podezření na nekalou obchodní praktiku podnikatele, kterou dle něj dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele, může podat podnět České obchodní inspekci.

Pokud by v důsledku nesprávné informace vznikla spotřebiteli nějaká další škoda, mohl by ji vymáhat po prodejci v souladu s § 2950 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Závěrem apelujeme na spotřebitele, aby nepodepisovali smlouvy ve spěchu a před každým podpisem si důkladně přečetli všechny podmínky. Ve chvíli, kdy je smlouva podepsaná, se již těžko dovolává toho, že spotřebitel nevěděl, co podepisuje.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.