SUNTECH computer s.r.o.

Úspěšnost případů

25 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (2 z 8)

Uvedená procenta vychází z 2 hodnocení od spotřebitelů help

#84469Neoprávněné zrušení potvrzené objednávky a odmítání plnění kupní smlouvy

v řešení

14 dnů 7 hodin

30.12.2025, před 14 dny

Jan Pechr

Dne 21.12.2025 jsem v e-shopu Suntech.cz učinil objednávku č.*** na zboží 2 x Kingston fury beast expo 8gb ddr5 6000mhz cl36 dimm, rgb v celkové ceně (včetně dopravy a dobírky) 2 776.00 Kč.

Následně mi byl prodejcem doručen e-mail s předmětem „Potvrzení objednávky“. V textu tohoto e-mailu prodejce výslovně uvádí: „PDF s potvrzením objednávky". Stejně tak jako v nadpisu emailu (SUNTECH - Přijetí objednávky č. 312561082). Uvnitř PDF se ovšem nenachází potvrzení nýbrž PDF s nadpisem „NEPOTVRZENÁ OBJEDNÁVKA“. Navíc počet ks nesouhlasí s počtem ks, který uvádí v emailu.

Později mě však prodejce informoval, že objednávku ruší z důvodu nedodatelnosti zboží. Tento postup považuji za neoprávněný z následujících důvodů:

1) Vznik smlouvy: Přestože prodejce v přiloženém PDF dokumentu uvádí termín „nepotvrzená“, v samotném těle a předmětu e-mailu ji označuje za potvrzenou. Dle § 557 občanského zákoníku se v případě nejasností výraz vyloží k tíži toho, kdo jej použil jako první (v tomto případě prodejce). Jako spotřebitel jsem byl v dobré víře, že smlouva byla potvrzena.

2) Závaznost smlouvy: Dle § 1759 občanského zákoníku uzavřená smlouva strany zavazuje a lze ji měnit jen se souhlasem obou stran.

3) Dostupnost plnění: Prodejce argumentuje nemožností plnění, avšak daný produkt je na trhu u jiných prodejců stále běžně dostupný (Je stále i v nabídce eshopu, ovšem za vyšší cenu a s nepotvrzenou dostupností). Dle § 2006 odst. 2 občanského zákoníku není plnění nemožné, lze-li jej splnit za ztížených podmínek nebo s většími náklady.

S prodejcem jsem se pokoušel situaci řešit smírnou cestou a zaslal jsem mu právní argumentaci, na kterou však prodejce přestal reagovat a trvá na svém tvrzení, že smlouva nevznikla, což považuji za klamavou obchodní praktiku.

Považuji toto za nekalé praktiky vůči spotřebitelům a žádám o řešení tohoto případu.

Kingston FURY Beast EXPO 2x8GB DDR5 6000MHz CL36 DIMM, RGB (adresa na produkt na daném eshopu: https://www.suntech.cz/kingston-fury-beast-expo-2x8gb-ddr5-6000mhz-cl36-dimm-rgb_d622023.html)

Trvám na dodání objednaného zboží za sjednanou kupní cenu, případně adekvátní náhrada se stejnými technickými parametry. V době objednání byl produkt jednoznačně dostupný a podle emailové komunikace mi byla moje objednávka potvrzena.

9.1.2026 14:05, před 4 dny

Pokud spotřebitel uhradil kupní cenu zboží, prodávající má povinnost zboží dodat. Pokud tak neučiní ve sjednaném termínu, ocitá se v prodlení. Pokud doba dodání nebyla sjednána, může spotřebitel požadovat dodání zboží ihned. Prodávající je poté povinen plnit bez zbytečného odkladu, nejpozději by mělo být plněno do 30 dní. Jestliže zboží nedodá, upozorní spotřebitel prodávajícího, že nedodal zboží včas a poskytne prodávajícímu přiměřenou lhůtu k dodání zboží (lze poskytnout i mlčky).

Společnost ve svých obchodních podmínkách uvádí následující:
"Článek III. bod 1: Uzavření smlouvy Prodávající neprodleně potvrdí Kupujícímu informativním mailem zaslaným na e-mailovou adresu, kterou Kupující uvede při objednávce. Oznámení o přijetí objednávky je Kupujícímu odesláno bezprostředně po odeslání objednávky."

Jestliže kupujícímu přišel e-mail s názvem potvrzení objednávky a následně z textu e-mailu vyplývá, že prodávající považuje objednávku za nepotvrzenou, nejsme si jisti, zda opravdu došlo k uzavření smlouvy. Avšak v případě, že by spotřebitel byl o skutečnosti, že zasláním objednávky ze strany spotřebitele neodchází k uzavření smlouvy, informován pouze v obchodních podmínkách, jednalo by se o překvapivé ujednání podle § 1753 občanského zákoníku.

"Článek VII.: Všechny ceny jsou smluvní. V on-line e-shopu www.suntech.cz jsou vždy aktuální a platné ceny, v české měně (Kč) s výjimkou případů, kdy dojde k uvedení chybné ceny viz ustanovení níže v tomto článku."

V posledním období došlo z důvodu zvýšené poptávky po paměťových čipech RAM k výraznému nárůstu cen, tato skutečnost sama o sobě neopravňuje prodávajícího k zrušení objednávky, případně k jednostranné změně ceny u již uzavřených smluv. Úprava ceny v reakci na vývoj trhu je možná pouze ve vztahu k nově uzavíraným smlouvám, nikoli ke smlouvám, které již mezi smluvními stranami vznikly a jsou pro ně závazné.

Pokud byla smlouva řádně uzavřena, má prodávající povinnost paměťové čipy RAM dodat. Jestliže však spotřebitel byl informován o tom, že kupní smlouva nevznikla, prodávající by paměťové čipy RAM dodat nemusel.

9.1.2026 14:34, před 4 dny

Dobrý den, jak stěžovatel uvádí. Objednávka nebyla potvrzena, protože paměti jsme nebyli jiz ve chvíli vzniku objednávky dodat. Veškerá ostatní tvrzení, zejména spekulace o ceně, nejsou pravda. SUNTECH

13.1.2026 21:02, před 3 hodinami

Jan Pechr

předem bych rád poděkoval za odpověď jak od dTestu tak od prodávajícího. Jsem rád, že se spor projednává a komunikuje se. Rád bych taktéž uvedl, že bych chtěl spor vyřešit smírnou cestou - nechci vytvářet zbytečné konflikty ovšem chci se zastávat svých práv jako spotřebitel.

Chápu, že ceny RAM pamětí výrazně vzrostly za poslední měsíce a situace ohledně tohoto zboží začíná být velice kritická. Právě proto jsem jednal ihned a zboží jsem za tuto cenu, která byla uvedena na eshopu, objednal. Nicméně jak se uvádí v předchozím odstavci tato skutečnost sama o sobě neopravňuje prodávajícího k zrušení objednávky. Očekával jsem od prodávajícího alespoň snahu o věčnější omluvu za chybu v systému (pokud skutečně tato chyba nastala) a třeba návrh na požadované řešení a další komunikaci. Místo toho mi přišel pouze prostý email bez diakritiky.

S Vaším tvrzením, že objednávka nebyla potvrzena a smlouva nevznikla tedy nemohu souhlasit a rád bych se opřel o následující body:

Vznik smlouvy a překvapivá ujednání: Obdržel jsem potvrzení objednávky, které dle běžných zvyklostí a v souladu s § 1753 občanského zákoníku zakládá smluvní vztah. Pokud Vaše obchodní podmínky interpretují potvrzení objednávky jinak, jedná se o tzv. překvapivé ujednání, které je vůči spotřebiteli neúčinné. § 557 navíc uvádí: "Připouští-li použitý výraz různý výklad, vyloží se v pochybnostech k tíži toho, kdo výrazu použil jako první" - Email i obsah jasně uvádí potvrzení objednávky (viz. screnshoty emailu)

Nemožnost plnění: Vaše tvrzení, že jste paměti nebyli schopni dodat již v době vzniku objednávky, považuji za účelové. Daný typ RAM Kingston je na trhu běžně dostupný u jiných prodejců. Skutečnost, že se pro Vás plnění stalo vlivem pohybu tržních cen méně výhodným, Vás dle zákona nezbavuje povinnosti zboží dodat za sjednanou cenu. Zboží stejné specifikace (pouze bez RGB podsvícení, které nemá vliv na výkon komponentu) je u vás stále dostupné (https://www.suntech.cz/kingston-fury-beast-expo-8gb-ddr5-6000mhz-cl36-dimm_d622020.html?srsltid=AfmBOopzbQMSOdOHMCd4QfnX4myuoRIFZzDLNy6SjBcQwv10e9GOrVeZ).

Vyjádření dTestu: Vyjádření potvrzuje, že úprava ceny v reakci na vývoj trhu je možná pouze u nových smluv, nikoliv u již uzavřených závazků.

Jaká tvrzení jsou podle vás lež? Emailová komunikace s vámi ohledně objednávky je zaznamenána na screenshotech, které jsem přikládal ke stížnosti. Pokud je potřebujete vidět znova rád vám je opět přiložím ke stížnosti nicméně stejnou konverzaci byste měli mít ve vašem systému (pouze screenshot s dostpuností jsem si nestihl pořídit - poučení pro příště). Pokud i tak budete tvrdit, že je všechno ostatní je lež poukazuje to na vaši pochybnou pověst a proto jsem rád, že je tato stížnost veřejná aby i ostatní spotřebitelé věděli o tomto případu.

Pokud nebude možné spor vyřešit touto cestou budu dál případ řešit s ČOI a případně formou předžalobní výzvou se svým právníkem.

Jan Pechr, DiS.

13.1.2026 21:59, před 3 hodinami

rád bych upřesnil situaci. Objednávka nebyla potvrzena (viz Nepotvrzená objednávka.jpg), protože v době jejího vytvoření nebyly paměti skladem. V současné době navíc tyto paměti nelze dodat ani v delším časovém horizontu.

O této skutečnosti jsme Vás bezprostředně informovali e-mailem, ve kterém jsme se zároveň omluvili za vzniklou situaci. Taktéž uhrazená platba Vam byla okamžitě vrácena.

Hezký den

Nyní se čeká na vyjádření spotřebitele.