PEPCO Czech Republic s.r.o.

Úspěšnost případů

3.6 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (1 z 28)

#84558Stížnost na postup a chování vedoucí prodejny při vrácení zboží

v řešení

5 dnů 12 hodin

09.01.2026, před 6 dny

Irena Novotná

dne 5.1.2026 v 16:00 hod. jsem se dostavila na prodejnu Pepco na ul. Spojovací 1346, v Třebíči za účelem vrácení tří kusů identického zboží, zakoupeného dne 23.12.2025, což dokládám účtenkou, viz příloha, na které jsou jednoznačně uvedeny tři kusy v celkové částce 150 Kč (3 × 50 Kč). Zboží by tak bylo vráceno ve lhůtě 10 dnů od nákupu.

Vedoucí prodejny pí. Kateřina Havlenová, mi odmítla vrátit celou částku a trvala na vrácení pouze jednoho kusu, přestože množství uvedené na účtence odpovídá třem kusům. Jako důvod uvedla, že kódy na účtence neodpovídají kódům na zboží a více se se mnou odmítla bavit. Já jsem se však nenechala odbýt a žádala jsem o vysvětlení. Po delší rozepři mně odpověděla, že by jim v případě vrácení všech tří kusů „neseděla inventura“.

Na tento argument jsem reagovala tím, že zboží bylo zakoupeno na samoobslužné pokladně a při nákupu zaúčtováno třikrát pod stejným kódem, jelikož jsem se domnívala, že stačí při identickém zboží, naskenovat třikrát stejný kód a že pokud by byl vrácen pouze jeden kus, naopak by tím vznikl nesoulad, a chyběly by jim dva kusy, které tedy nebyly při prodeji načteny. Na tuto námitku mi vedoucí prodejny odpověděla, že „ji je to jedno“.

Zároveň bych chtěla upozornit na nevhodné chování vedoucí prodejny. Na mou žádost o sdělení jejího jména mi bylo řečeno, že mi ho sdělovat nebude a že si ho mám jít přečíst ke dveřím prodejny. Byla jsem tak nucena si půjčit propisku, abych si jméno opsala sama.

Dále jsem požádala o sdělení jmen dvou prodavaček, které byly celé situaci přítomny jako svědkyně, pro případ, že by bylo potřeba uvést, kdo byl jednání přítomen. I tuto žádost vedoucí odmítla s odkazem na GDPR.

Jako zcela nevhodné považuji rovněž sdělení, kterým mi bylo naznačeno, že pokud s postupem prodejny nesouhlasím, mám si „jít nakoupit jinam“, konkrétně do prodejny C&A. Takové vyjádření považuji za neprofesionální a neodpovídající standardům jednání se zákazníkem.

Ráda bych zdůraznila, že mi v této záležitosti nejde primárně o samotnou finanční částku, ale o způsob jednání paní vedoucí prodejny, který mě nemile překvapil, ale velmi mrzel a považuji jej za nepřijatelný.

3x tílko

Žádám tímto o prošetření celé situace, přezkoumání postupu prodejny a zajištění nápravy, zejména vrácení celé částky odpovídající dvěma kusům zboží. Jeden kus byl proplacený.

12.1.2026 14:44, před 2 dny

Obecně zákon neupravuje možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů při koupi zboží v kamenné prodejně, možnost odstoupení od smlouvy a vrácení zboží ve lhůtě 14 dní od dodání se ze zákona vztahuje pouze na distanční prodej.

Společnost PEPCO, ale tuto zákonnou povinnost rozšiřuje i na prodej v kamenné prodejně a lhůtu k odstoupení od smlouvy prodlužuje na 30 dní od zakoupení (viz https://pepco.cz/centrum-pomoci/vraceni/). Pokud bylo zboží zakoupeno v kamenné prodejně, pak na něj dopadá pouze toto smluvní ujednání. V případě, že zákazník splní předpoklady - prokáže, že se jedné o zboží zakoupené u této společnosti, zboží není zničené a nejedná se o produkty, které by nebylo možné vrátit, pak je společnost povinna odstoupení od smlouvy a vrácení zboží akceptovat. V opačném případě, by se jednalo o porušení smluvní povinnosti.

Poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně nebo i osobě, jejímuž zájmu mělo splnění ujednané povinnosti zjevně sloužit. Povinnosti k náhradě se škůdce zprostí, prokáže-li, že mu ve splnění povinnosti ze smlouvy dočasně nebo trvale zabránila mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na jeho vůli. Překážka vzniklá ze škůdcových osobních poměrů nebo vzniklá až v době, kdy byl škůdce s plněním smluvené povinnosti v prodlení, ani překážka, kterou byl škůdce podle smlouvy povinen překonat, ho však povinnosti k náhradě nezprostí (viz § 2913 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník).

Pokud mělo zakoupené zboží různé čárové kódy a nelze tak podle znění účtenky posoudit, zda se jedná o zakoupené zboží či nikoli nebo by vrácené zboží neodpovídalo záznamům na účtence, pak je třeba koupi zboží prokázat jiným způsobem. V opačném případě nemusí být odstoupení od smlouvy vůči prodejci účinné.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.