| Počet nahlášených stížností: | 61 |
| Z toho za letošní rok: | 3 |
| Stále v řešení: | 3 |
Dne 17. 1. 2026 jsem v aplikaci Foodora vytvářel objednávku v restauraci „Poke Garden“. Přímo v košíku se zobrazil banner s textem „Neplaťte za dopravu – Vyzkoušejte PRO“. Na základě této nabídky jsem zakoupil měsíční předplatné Foodora PRO, abych ušetřil na dopravě u této objednávky (její výše byla 738 Kč).
Ihned po zaplacení předplatného mi však byla doprava v plné výši (129 Kč) naúčtována. Služba tedy nezafungovala tak, jak byla v momentě nákupu prezentována.
Okamžitě (do jedné hodiny) jsem kontaktoval podporu se žádostí o zrušení předplatného a vrácení peněz, protože jsem byl uveden v omyl a službu jsem nemohl využít. Podpora mou žádost opakovaně zamítla. Nejprve argumentovali limity objednávky (které jsem splnil), poté technickou chybou a nakonec tím, že daná restaurace není v programu PRO.
Považuji za klamavé, pokud aplikace láká na dopravu zdarma prostřednictvím banneru přímo v košíku restaurace, u které tato sleva následně neplatí. Cítím se podveden a žádám vrácení poplatku za předplatné, které jsem si pořídil jen kvůli této klamavé informaci.
Foodora PRO
Vrácení peněz
Společnost Delivery Hero Czech Republic s.r.o. na svých stránkách k předplatnému PRO uvádí, že předplatné slouží k neomezená dopravě zdarma na foodora MARKET a do tisíců restaurací. Spotřebitel si může objednávat jídlo kdekoliv a kdykoliv, a neplatit za jeho doručení.
Na základě § 5 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, se obchodní praktika považuje za klamavou, pokud obsahuje věcně nesprávnou informaci a je tedy nepravdivá, což vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil.
Pokud společnost takto nabízí dopravu zdarma přímo v košíku objednávky a poté je doprava spotřebiteli účtována, mohlo by se jednat o klamavou obchodní praktiku. Takové jednání vytváří dojem, že spotřebitel mohl zboží či službu získat za určitých výhodných podmínek, ale ty mu byly následně neoprávněně upřeny, což může zásadně ovlivnit jeho rozhodování a důvěru v obchodníka.
Pro úplnost uvádíme, že předplatné je možné zrušit přihlášením se do svého účtu a v sekci “Moje předplatné” tuto službu zde zrušit. Spotřebiteli poté dorazí ještě potvrzovací e-mail. Výhody si může spotřebitel užívat až do konce aktuálního fakturačního období. Dostupné zde: https://www.foodora.cz/c/blog/foodora-pro-jedno-predplatne-spousta-vyhod/.