| Počet nahlášených stížností: | 754 |
| Z toho za letošní rok: | 4 |
| Stále v řešení: | 12 |
Na stránkach AAA AUTO jsem si vyhlédl vuz VW Caddy u kterého svítila červeně "Akční cena" 63.000 Kč z původních 80.000 Kč. Vůz jsem si zarezervoval a 20.1.2026 ho jel do Klecan AAA pobočky koupit. Po obhlídce vozu následovalo dorešit vše v kanceláři. Tam mi byla zdělena cena 80 tis, na čež jsem upozornil prodejce, že je na stránkách uvedena Akční cena 63 tis. To mi pán odpověděl, že tato "Akční cena" se vztahuje pouze na vozidla s leasingem na 120 měsíců a je to uvedeno u ceny , které jsem si nepřečetl. Naštěstí mám stránku kompletně uloženou v HTML a PDF a dnešního dne jsem ji zkoumal opravdu podrobně a nic nenašel, jedinou zmínku o tom že je "akční cena" podmíněna využitím finančního produktu. Požádal jsem tedy dnes, přes reklamační stránku AAA AUTO k podání vysvětlení "Akční ceny". Nevím jestli to byla náhoda nebo sehrané divadlo ale zčista jasna se objevil pán, kerý si přijel koupit ten samý vůz jako já. Nátlak: "ber za plnou cenu, nebo to koupí tenhle".
Sleva z kupní ceny 14.000,-
Pokud byla kupní cena uzavřena s kupní cenou 80 000 Kč a spotřebitel si byl vědom, že smlouvu uzavírá na tuto částku, pak byla uzavřena smlouva v tomto znění. Z této smlouvy je pak spotřebitel zavázán zaplatit kupní cenu a podnikatel předat mu zakoupený automobil.
Vzhledem k tomu, že byl spotřebitel s výší ceny při koupi souhlasil, nejedná se o omyl. Výši kupní ceny je možné dodatečně změnit pouze ujednáním obou stran.
Co se týče slibované slevy, mohlo by se jednat o klamavou obchodní praktiku ve smyslu § 5 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.
Prodávající je povinen dle § 12 zákona o ochraně spotřebitele informovat v souladu s cenovými předpisy a přímo použitelným předpisem Evropských společenství spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. Informace o ceně nesmí zejména vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti.
Pokud chce spotřebitel využít slevové akce, pak je třeba, aby splnil podmínky, které si podnikatel stanoví. V případě, že podnikatel podmíní získání slevy, je třeba, aby podnikatel podmínky u dané akce srozumitelně uváděl.
Dozorovým orgánem je v této oblasti Česká obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele (zde: https://www.coi.gov.cz/pro-spotrebitele/spotrebitelsky-pruvodce/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/).