| Počet nahlášených stížností: | 28 |
| Z toho za letošní rok: | 2 |
| Stále v řešení: | 2 |
Při zamykání venkovních dveří a odchodu se mi zlomil klíč v zámku. Na mobilu jsem vyhledal několik firem, které pracují denně 24h. Zatelefonoval jsem do firmy Zámečník Praha a současně jsem se zeptal na odhad ceny za provedenou opravu. Odpověď byla kolem 2000 Kč. Na příjezd technika jsem čekal asi 2h. Telefonoval, že je na cestě ke mně a přijede za 20 minut, přijel déle než za hodinu. Před zahájením práce mi řekl, že mi vystaví fakturu na dohodnutou částku. Oprava trvala asi 40 minut. Když mi podal vyplněnou fakturu, nevěřil jsem svým očím. Celková částka byla místo asi 2000 Kč 11800 Kč. Vytažení zlomeného klíče ze zámku, které trvalo 5 minut za 2000 Kč + 50% příplatek za neděli a DPH 20%. Odemčení dveří, které trvalo pár vteřin, za 3500Kč, protože šlo o bezpečnostní zámek. Cesta do místa bydliště 24km za 1500 Kč + DPH. Asi za 40 minut práce požadoval technik částku, která byla několikrát nadsazená. Faktura neměla datum splatnosti a technik požadoval zaplacení ihned. Prý neodejde dříve, dokud nezaplatím. Nejlépe v hotovosti nebo převodem na účet. V tísni, ač nerad jsem se podrobil nátlaku.
Původní cena byla kolem 2000 Kč a jednalo se o standardní opravu. Mluvil jsem s jinými firmami, které mi řekli, že maximální cena za provedenou práci je 2500 Kč. Požaduji vrácení peněz ve výši 9300 Kč (11800-2500)
Mezi spotřebitelem a podnikatelem byla nejspíše uzavřena smlouva o dílo. Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.
Prodávající (či poskytovatel služby) je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy a přímo použitelným předpisem Evropských společenství spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. Informace o ceně nesmí zejména vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti. Dozorovým orgánem je v této oblasti Česká obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.gov.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.gov.cz.
Stanovování ceny je věcí podnikajícího subjektu, který přitom však musí respektovat obecně závazné právní předpisy. Pokud by cena byla o polovinu vyšší, než je cena obvyklá v témže místě a čase za tutéž službu, mohlo by se jednat o neúměrné zkrácení. V takovém případě platí, že zkrácená strana může požadovat zrušení smlouvy a navrácení všeho do původního stavu, ledaže jí druhá strana doplní, oč byla zkrácena, se zřetelem k ceně obvyklé v době a místě uzavření smlouvy.
Zároveň pokud byla sjednána smlouva o dílo bez určení ceny, pak za ujednanou platí obvyklá cena placená za totéž nebo srovnatelné dílo v době uzavření smlouvy podle § 2586 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. V částce, která je nad tuto cenu převyšuje by se mohlo jednat ze strany společnosti o bezdůvodné obohacení. (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Více informací k této problematice se spotřebitelé dočtou v našem článku na adrese: https://www.dtest.cz/clanek-10036/v-nouzi-poznas-zamecnika.