| Počet nahlášených stížností: | 1 |
| Z toho za letošní rok: | 1 |
| Stále v řešení: | 1 |
v červnu 2025 jsme uzavřeli smlouvu o dílo se stavební společností SAREBA na stavbu celoročně obyvatelného domku na zahradě mé sestry, kam by se nastěhovala naše invalidní matka, protože potřebuje celodenní péči.
Domek měl mít rozměr 7x 4 metry, uvnitř měl být bezbariérový. Zaplatili jsem zálohu 260 000 Kč.
Firma začala s pozemními pracemi: srovnala terén, vykopala základ a betonovou jímku a udělala patky, na kterých měl domek stát . Přivezli kovovou konstrukci - kostru domku, ale ta neodpovídá domluveným rozměrům. Pak si řekli o další zálohu 390 000 Kč. A od té doby už nic neudělali, jen po telefonu slibovali, že přijedou a nakonec už telefon ani nebrali a nereagovali ani jiným způsobem.
Nakonec jsme přes právníka zkoušeli dát jim konečný termín k ukončení stavby, ale ani to nepomohlo. Proto jsme se rozhodli smlouvu o dílo ukončit a opět přes právníka jsme jim poslali do datové schránky odstoupení od smlouvy 20.1.2026.
Bohužel během této anabáze se ukázalo, že firma nestaví kvalitně, protože jsme si od nich nechali dělat plechovou střechu a ta stále protékala. Po asi šesté opravě už firma přestala reagovat, zhruba ve stejné době jako ve výše popsané stavbě domku. Nechali jsme střechu udělat jinou firmu a ta nám vysvětlila, že technologicky byla střecha udělána úplně špatně.
Na odstoupení nikdo nereagoval.
Nyní nevím jak dál nejlépe postupovat. Zjistili jsme , že firma má základní jmění 10 000 Kč, takže pokud vyhlásí bankrot, peníze zpět nedostaneme. Raději bychom se s nimi dohodli na vrácení peněz.
uvedla jsem výše
Rádi bychom peníze zpět. Ať firma vyúčtuje co prostavěla, byli tam na místě pouhé 4 dny , a zbytek peněz nám vrátí. Složili jsme se na to se sestrou a maminkou.
Mezi spotřebitelem a podnikatelem byla sjednána smlouva o dílo. Zhotovitel má ze zákona povinnost provést dílo s potřebnou péčí a v ujednaném čase. Zároveň obstará vše, co je k provedení díla potřeba. Dílo je dokončeno, pokud byla předvedena jeho způsobilost sloužit svému účelu. Právo na zaplacení ceny vzniká provedením díla.
Pokud nebylo dílo uskutečněno ve sjednaném termínu, ač to bylo mezi stranami sjednáno, ocitá se zhotovitel v prodlení. Objednatel následně upozorní zhotovitele, že nesplnil svou povinnost včas a poskytne zhotoviteli přiměřenou lhůtu k dodatečnému plnění (lze poskytnout i mlčky).
Pokud zhotovitel nesplní svou povinnost ani ve lhůtě poskytnuté objednatelem, má objednatel nárok na odstoupení od smlouvy dle § 1978 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jak již spotřebitel učinil. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění. Objednateli tedy odstoupením od smlouvy vzniká nárok na vrácení zaplacené částky.
V případě, že podnikatel zálohu nevrátí a zadržuje je bez právního důvodu a může se tak jednat o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Rovněž pokud by došlo k poškození zbytku pozemku prací podnikatele, porušil by tím povinnost ze smlouvy. V takovém případě nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně nebo i osobě, jejímuž zájmu mělo splnění ujednané povinnosti zjevně sloužit. Povinnosti k náhradě se škůdce zprostí, prokáže-li, že mu ve splnění povinnosti ze smlouvy dočasně nebo trvale zabránila mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na jeho vůli (viz § 2913 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník).
Zhotovitele je možné vyzvat k plnění i tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva. Zároveň spotřebitel může žádat zákonný úrok z prodlení [viz § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.)].
Nereaguje-li zhotovitel na e-maily či telefonáty, je vhodné zvolit komunikaci ve formě doporučeného dopisu s dodejkou. Podnikatel je povinen vybírat si poštu na adrese sídla společnosti. Jestliže tak neučiní a zmaří-li vědomě dojití, platí, že řádně došlo a bude vůči podnikateli takové právní jednání účinné dle § 570 občanského zákoníku, přičemž dle § 573 občanského zákoníku se má za to, že zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla třetí pracovní den po odeslání. Objednateli doporučujeme si zaslané dokumenty uschovat.
Podle popisu spotřebitel již kontaktoval advokáta a vzhledem k tomu, že se jedná o vyšší částku, doporučujeme, aby s ním spotřebitel daný spor nadále řešil. Advokát by mohl situaci spotřebitele posoudit komplexně a případně věc řešit soudně.