| Počet nahlášených stížností: | 1 |
| Z toho za letošní rok: | 1 |
| Stále v řešení: | 1 |
Dne 12. 6. 2025 uzavřela moje manželka kupní smlouvu na notebook Lenovo G50-30 za 4 700 Kč na splátky (žádná platba nebyla uhrazena). V únoru 2026 jsme navrhli vzájemné ukončení smlouvy podle § 1981 OZ s vrácením notebooku v původním stavu. Prodávající Tomáš Vojtěch to odmítl a podmínil vrácení úhradou 1 700 Kč za opravu úplně jiného notebooku Dell (nesouvisející smlouva). V e-mailech vyhrožoval předáním věci advokátovi, soudním vymáháním 4 700 Kč a exekucí, přestože žádná platba neproběhla a vlastnictví nepřešlo.
Dne 3. 3. 2026 jsem notebook odeslal zpět na dobírku 0 Kč (zásilka ***). Příjemce ji nepřevzal, vrací se odesílateli (SMS od České pošty 14. 3. 2026). Již jsem podal podnět ke kontrole na ČOI (15. 3. 2026).
Žádám o zprostředkování smíru.
Notebook Lenovo G50-30 Sériové číslo: ***Výrobní ID: JVHF C1 Rozšířený o: SSD Samsung EVO 850 250 GB + RAM 8 GB DDR3 Kupní cena: 4 700 Kč (na splátky, žádná uhrazena) Datum nákupu: 12. 6. 2025
Chci, aby společnost:
Podepsala se mnou dohodu o vzájemném ukončení kupní smlouvy (§ 1981 občanského zákoníku) – smlouva se ruší od počátku (ex tunc) a veškeré pohledávky zanikají (včetně 4 700 Kč za Lenovo i 1 700 Kč za Dell).
Přestala vymáhat jakoukoli částku a neposílala žádné další výhrůžky soudem, exekucí ani právním zástupcem.
Notebook Lenovo G50-30 si ponechávám – zásilka DR029*** se vrátila nepřevzatá zpět k odesílateli, vlastnictví na mě nepřešlo a já ho nyní považuji za svůj majetek. Vrácení notebooku není nutné.
Číslo zásilky: DR029***
Číslo podání na ČOI: podáno 15. 3. 2026 (Inspektorát 10)
Na zásilku jsem u České pošty zaplatil i pojištění.
E-mailová komunikace
Další informace :
Navazuji na podnět ke kontrole již podaný na ČOI. Přikládám kompletní e-mailovou komunikaci, SMS od České pošty z 14. 3. 2026, podací lístek a doklad o zaplaceném pojištění zásilky.
Na základě informací poskytnutých spotřebitelem se domníváme, že došlo ke koupi notebooku na splátky a následně po uplynutí několika měsíců žádal spotřebitel o odstoupení od smlouvy. Předpokládáme, že se jedná o spotřebitelský vztah.
Obecně platí, pokud byla uzavřena kupní smlouva je podnikatel povinen dodat spotřebiteli zakoupené zboží a spotřebitel musí uhradit kupní cenu.
Jelikož již uplynula zákonná lhůta pro odstoupení od smlouvy do 14 dnů, musí pro platné odstoupení od smlouvy dojít k dohodě obou stran dle § 1981 občanského zákoníku. V takovém případě, jelikož se jedná o dohodu, však může podnikatel odstoupení podmínit, například i zaplacením určité částky.
Rovněž platí, že skutečnost, že byl notebook zakoupen na splátky, sama o sobě neznamená, že by na spotřebitele nepřešlo vlastnické právo. Naopak, vlastnictví na něj zpravidla přechází již při převzetí věci, není-li výslovně sjednána výhrada vlastnického práva. Nicméně nevíme, v jakém přesném znění byla smlouva uzavřena.
Pokud by se strany dohodly na odstoupení od smlouvy, byl by podnikatel povinen poskytnout potřebnou součinnost, zejména převzít vracenou zásilku. V takovém případě by spotřebitel zasláním potvrzení o odeslání zboží splnil svou povinnost řádně. Jestliže však nedošlo k dohodě o odstoupení od smlouvy, nemusí podnikatel zásilku přebírat.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci, jak již spotřebitel dle popisu učinil. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://coi.gov.cz/informace-o-adr/.