| Počet nahlášených stížností: | 1 |
| Z toho za letošní rok: | 1 |
| Stále v řešení: | 1 |
Krásný den,
v roce 2015 jsem ukončil na pobočce služby s firmou CC internet. Tenkrát jsem jim po ukončení nepřinesl router, takže jsem si ho musel poté zaplatit jako dluh.
Před týdnem mi ale dorazil e-mail, že od roku 2015 neplatím za jejich služby a budou to předávat inkasní agentuře. Údajně dle jejich slov, jsem smlouvu za služby nikdy neukončil. Já už u sebe smlouvu nebo jiné dokumentace po 10 letech opravdu nemám, vyzívají mě, abych jim dodal cokoliv co potvrzuje ukončení smlouvy, jinak musím platit. Je tohle vůbec možné?
Dodatečně: Měl jsem u nich vzniklý dluh za nevrácení routeru. V e-mailu mi jejich pracovník píše, že součástí poskytování služeb bylo i zapůjčení zařízení, které je dle smluvních podmínek objednavatel povinen po ukončení smlouvy vrátit poskytovateli. Jak tedy mohu mít aktivní služby ale zároveň už mít uhrazený dluh za nevrácený router po ukončení služeb?
Celé to vidím jako nějakou šedivinu ale nevím, jak to správně uchopit.
Děkuji za pomoc,
Pomoci, abych nemusel hradit něco, co jsem ani nevyužíval
Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. Pokud si je spotřebitel jistý tím, že závazek byl ukončen bez toho, aniž by vznikla platná pohledávka, patrně nebude možné tento právní důvod prokázat a dluh vymáhat. Před vyplacením jakékoliv částky třetí osobě (jiné společnosti) má pochopitelně spotřebitel nárok na to, aby byl seznámen s právně relevantním důvodem, pro který od něj společnost vyžaduje peněžité plnění.
Jestliže spotřebitel danou smlouvu vypověděl a rovněž v souvislosti s výpovědí zaplatil za router, neměla by společnost danou částku vymáhat, protože dlužná částka ani nevznikla. Pokud spotřebitel nemá k dispozici dokumenty, které by výpověď dokazovali, může jako důkaz postačit i e-mail od společnosti, který ukončení smlouvy potvrzuje.
Pokud by smlouva nebyla vypovězena, domníváme se, že by neuhrazené platby za internetové služby starší 3 let byly promlčeny (viz § 629 odst. 1 občanského zákoníku).
Mimo jiné zdůrazňujeme, že inkasní agentura je podnikatel, který se zabývá vymáháním pohledávek věřitelů od dlužníků, a to mimosoudní i soudní cestou. Inkasní agentura ze zákona nemá žádná další oprávnění oproti běžnému věřiteli, nejedná se o exekutora. Případnou exekuci je možné provést pouze na základě pravomocného soudního rozhodnutí, není tak možné, aby exekuci samovolně prováděla inkasní agentura.