V lednu roku 2025 zásilkovna ztratila balík a ve lhůtě vyplatila odškodné za tento ztracený balík.Tím byla reklamace uzavřena. Nedávno po více jak 3 měsících mi byl doručen email, že se povedlo zásilku dohledat a mám jim vrátit vyplacenou kompenzaci s tím, že mi bude balík vrácen jako vratka. S čímž nesouhlasím protože nevidím jediný důvod věc řešit tak, že jim náleží i částka za poskytnutou službu, ztráta balíku a jeho nalezení po ukončené reklamaci více jak 3 měsíce zpět. Po zaplacení mi údajně balík zašlou. Paní z reklamamačního oddělení se ale ohání tím, že to je běžný postup a musím finanční kompenzaci vrátit. V přepravních podmínkách jsem ale nic takového nenalezl a jejich chování mi příjde nad míru sprosté.
Tohle je jediná pasáž z přepravních podmínek, která by se na danou věc mohla vztahovat. Ale to by první věta musela být česky.
8.9 V případě, že ztracená Zásilka, případně její část, je nalezena, považuje se nárok Odesílatele na
náhradu škody na Zásilce za uhrazený okamžikem, kdy Odesílatel nebo Příjemce získá možnost se
Zásilkou nakládat. Byla-li ztracená Zásilka nalezena Odesílatelem nebo Příjemcem, je o této
skutečnosti Odesílatel povinen Zásilkovnu neprodleně informovat a pokud mu již byla škoda
nahrazena, je povinen uhrazenou částku Zásilkovně vrátit.
Navrhovaný postup ze strany zásilkovny není v přepravních podmínkách nikde zmíněný. Nelíbí se mi, že zásilkovna chce danou věc řešit jako vratku- nechat si zaplatit za ztrátu balíku a jeho nalezení po 3 měsících a ukončení reklamace je prostě přes čáru jakékoliv soudnosti a celkově to podkopává veřejné mínění o této firmě.
Navíc je zde i značné riziko, že obsah zásilky bude po tak dlouhé době v přepravě poškozen a já nechci se zásilkovnou řešit další možnou reklamaci po zaplacení a převzetí zásilky, když vidím jejich nynější přístup typu: našli jsme balík po 3 měsících, co jsme ho ztratili, za nic neodpovídáme (jen za vzniklou škodu za balík při ztrátě) a ještě chceme zaplatit za to, že jsme neuskutečnili službu, za kterou jste sivlastně zaplatil.
Dle obchodních podmínek společnosti platí, že Zásilkovna odpovídá oprávněné osobě za škodu vzniklou v důsledku ztráty, poškození nebo úbytku obsahu zásilky v průběhu přepravy. Zásilkovna škodu nahradí, neprokáže-li, že vznik škody nemohla odvrátit.
Zásilkovna odpovídá za škodu vzniklou na zásilce, a to pouze za škodu skutečnou.
Dále je zde uvedeno, že pokud odesílatel nezvolil službu "Kompenzace Hodnoty Zásilky", odpovídá Zásilkovna za škodu vzniklou na zásilce, jejíž místem doručení je výdejní místo nebo Z-BOX, do částky 300,- Kč. Pokud odesílatel zvolil službu "Kompenzace Hodnoty Zásilky", odpovídá Zásilkovna za skutečně vzniklou škodu až do výše udané hodnoty zásilky. U zásilek, jejichž místem doručení je jiná konkrétní adresa příjemce, odpovídá Zásilkovna vždy za skutečnou škodu až do výše 10.000,- Kč.
Stížnost je možné směřovat i přímo ke společnosti prostřednictvím kontaktního formuláře (dostupného zde: https://www.zasilkovna.cz/kontaktni-formular).
Dle popisu byla škoda společností nahrazena, nebudeme se jí proto více věnovat.
V daném případě se jedná o zvýšené náklady z důvodu porušení smluvní povinnosti a ty nemohou jít k tíži strany, která povinnost neporušila.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://ctu.gov.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://ctu.gov.cz/kontakt.