Alza.cz a.s.

Úspěšnost případů

52.4 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (744 z 1419)

Uvedená procenta vychází z 321 hodnocení od spotřebitelů help

#82112Podnět k prošetření – klamavá obchodní praktika Alza.cz při prodeji čtečky PocketBook 634

4 dny 13 hodin

01.06.2025, před 5 dny

Denisa Špetlíková

Zakoupila jsem čtečku PocketBook 634 na Alza.cz, kde je deklarována „výdrž baterie až 30 dní při aktivním čtení“. Používám ji 2–3 hodiny denně, podsvícení na 6 %, Wi-Fi, Bluetooth i synchronizace jsou vypnuté, přesto vydrží jen cca 10 dní (zdokumentováno). Výrobce potvrdil, že údaj 30 dní vychází z laboratorních podmínek, což Alza na svých stránkách neuvádí. Reklamace byla třikrát zamítnuta s tím, že zařízení je bez závady. Alza odmítá odstoupení od smlouvy kvůli klamavým informacím a odvolává se na zamítnuté reklamace, přestože odstupuji od smlouvy nikoli z důvodu reklamace, ale kvůli klamání. Domnívám se, že se jedná o klamavou obchodní praktiku dle § 5 zákona o ochraně spotřebitele. Žádám o pomoc s odstoupením od smlouvy. S Alzou komunikuji, ale nikam to nevede.

PocketBook 634 Verse PRO SN: YTPE1200422920W000A6

Chtěla bych odstoupit od smlouvy - VRÁTIT PENÍZE za čtečku a všechny doplňkové služby, které jsem zaplatila (pojištění, prodloužená záruka), jsem ochotná přijmout je i formou POUKAZU do Alzy, protože si obratem koupím čtečku jinou (která opravdu výdrž dodrží - jako předchozí model PB626, který jsem měla několik let a měsíc bez nabití zvládal bez problémů).

4.6.2025 15:18, před 3 dny

Dle § 2161 občanského zákoníku platí, že prodávající mimo jiné odpovídá za to, že prodávaná věc při převzetí odpovídá ujednanému popisu.

Obecně platí, že jednal-li někdo v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné. Týká-li se omyl vedlejší okolnosti, kterou ani strany neprohlásily za rozhodující, je právní jednání platné, ale osoba uvedená v omyl má vůči původci omylu právo na přiměřenou náhradu. Bylo-li právně jednáno v omylu vyvolaném lstí, je právní jednání neplatné, třebaže se omyl týká jen vedlejší okolnosti.

Pokud se spotřebitel domnívá, že dochází k porušení zákona o ochraně spotřebitele, může podat podnět dozorovému orgánu, kterým je v této oblasti Česká obchodní inspekce (zde: https://www.coi.gov.cz/pro-spotrebitele/spotrebitelsky-pruvodce/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/).

5.6.2025 10:23, před 2 dny

Dobrý deň,

zákazník bol kontaktovaný a po vzájomnej telefonickej dohode bude vystavený dobropis.
Zákazník vráti produkt pod reklamačným číslom ASRE25971134.
Po obdržaní a kontrole vráteného tovaru bude následne vystavený príslušný dobropis.

S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.

6.6.2025 13:25, před 22 hodinami

Děkujeme společnosti za poskytnutou informaci a součinnost.

Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitelku, aby mohla výše uvedené potvrdit a případně stížnost uzavřít.

6.6.2025 13:54, před 22 hodinami

Denisa Špetlíková

Komentář: Mrzí mě, že jsem vůbec u tak jasného případu potřebovala pomoc. Je to zklamání, protože alza je můj nejoblíbenější eshop a připravili mě zbytečné o hodně času s řešením jednoduchého problému. Děkuji dtestu, dokud se do toho nevložil, běhala jsem kolem alzy v kruhu bez jakéhokoliv výsledku... Díky. A díky alze za konečné řešení.