| Počet nahlášených stížností: | 727 |
| Z toho za letošní rok: | 22 |
| Stále v řešení: | 7 |

Moje matka (č.plátce **) zemřela v prosinci 2024. V rámci dědického řízení jsem zrušil službu a vrátil přístroj a modem na prodejně v Praze 2.
Do dnešního dne chodí na můj e-mail (uvedený jako záložní pro komunikaci mojí matky s Vodafonem) upomínky k uhrazení dlužných částek. Opakovaně jsem navštívil prodejnu v OC Eden (červen, červenec, srpen, vždy s předložením úmrtního listu a dokladů o vrácení hardware), kde byla upomínka údajně zrušena jako neopodstatněná a věc měla být vyřízena. Dne 2.9.2025 jsem obdržel další upomínku, již zpoplatněnou na okamžitou úhradu dlužné částky za službu, která měla být již dávno zrušena. Pracovnice mi jako řešení navrhla ruční vyplnění reklamačního formuláře a jeho odevzdání na některé z prodejen Vodafonu s tím, že reklamace bude postoupena do reklamačního centra a do 30 dnů vyřízena.
V době elektronické komunikace mně připadá absurdní, že nemohu tento problém jednoduše vyřešit telefonicky nebo e-mailem s odpovědnou živou osobou během několika minut, jako tomu je u mého (pro Vodafone konkurenčního) operátora. Na klientské lince ani v prodejně problém evidentně vyřešit nejde, telefonní číslo či e-mailovou adresu jakéhokoliv oddělení Vodafonu neostanu. Komunikace s virtuálním operátorem je pouhou ztrátou času.

Žádám o okamžité zrušení uživatelského účtu č. ** na jméno uživatele *** a vystavení písemného potvrzení, že služba byla zrušena a účtování částek za poskytování služby a upomínky jsou chybou operátora.
|  | Tweet |
					  V daném případě se jedná o tzv. osobní závazek, který ze zákona zaniká smrtí. Jestliže stěžovatel operátorovi oznámil a prokázal úmrtí zákazníka, není operátor oprávněn si nadále platby účtovat. V opačném případě by se mohlo jednat o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Domníváme se, že reklamace v tomto případě není možná, protože závazek již neexistuje, neboť zanikl smrtí smluvní strany. Zároveň máme zato, že požadavek na osobní uplatnění reklamace je nepřiměřený.
Podnikatele je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.
Dobrý den, pane Horský, mrzí mě vzniklé komplikace. Prostřednictvím stránek třetích stran však nemůžeme řešit konkrétní požadavky zákazníků. Abychom se na to mohli podívat, napište nám přes reklamační formulář https://www.vodafone.cz/pece/formular-reklamace (pokud máte aktivní služby Vodafone) nebo poštou: Vodafone Czech Republic a.s., Reklamační oddělení, náměstí Junkových 2, 155 00 Praha 5. Děkuji za pochopení. Přeji Vám pěkný den. Lenka Pilná Péče o zákazníky

Paní Pilná,
jak je uvedeno v komentáři dTestu výše (s evidentní znalostí českého práva), není reklamace z mé strany vůbec možná. Nejsem smluvním partnerem, či uživatelem služeb Vodafonu.
V rámci dědického řízení jsem za moji zemřelou maminku vypořádal všechny její závazky a zrušil služby od všech poskytovatelů. Pouze u společnosti Vodafone nedokázali odpovědní pracovníci na prodejnách či klientském centru poskytování služby ukončit. Z mně nepochopitelných důvodů mně jsou stále zasílána nová a nová vyúčtování a upomínky k úhradě neexistující služby, se kterou jsem neměl nic společného (s oslovením Vážený zákazníku).
Rád bych vyřešil celou záležitost rychle a přímo s Vodafonem, leč není možné se kontaktovat na odpovědnou živou osobu na nějakém oddělení společnosti, kde by jednoduchým zásahem zrušili zákaznický účet v databázi společnosti a vystavili o tom potvrzení. Na prodejnách toho nejsou zaměstnanci Vodafonu evidentně schopni. Jelikož je pochybení ze strany Vodafone zcela zřejmé, nehodlám nic platit, ani reagovat na další případné upomínky. Považoval jsem za slušnost celou věc definitivně uzavřít a vyhnout se oboustranně zbytečné obtěžující korespondenci a ztrátě času.
Petr Horský
Dobrý den, pane Horký, skutečně mě mrzí, ale jak jsem Vás již informovala, kvůli ochraně údajů nemůžeme řešit konkrétní záležitosti prostřednictvím stránek třetích stran, a ze stejného důvodu nemám k Vaší stížnosti žádné informace, proto jsem Vás informovala, abyste nás kontaktoval poštou: Vodafone Czech Republic a.s., Reklamační oddělení, náměstí Junkových 2, 155 00 Praha 5.
Děkuji za pochopení. Přeji Vám pěkný den. Lenka Pilná Péče o zákazníky