Alza.cz a.s.

Úspěšnost případů

54.2 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (800 z 1475)

Uvedená procenta vychází z 356 hodnocení od spotřebitelů help

#83254Nesplněná záruka - chybné vrácení kupní ceny

v řešení

2 měsíce 1 den 22 hodin

14.09.2025, před 2 měsíci

Karel Novák

V roce 2024 jsem zakoupil notebook Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen 4 Thunder Black s příslušenstvím od původního kupujícího (pan X), který měl notebook pořízený od Alzy. V okamžiku prodeje notebook byl ještě 11 měsíců v záruce. Převod vlastnictví nastal na základě ústní smlouvy prostřednictvím inzertního portálu bazoš.cz. Platba proběhla kartou. Spolu s vlastnictvím jsem nabyl i související práva, tj. zejména práva na reklamaci u prodávajícího (pan *** převedl záruku prostřednictvím předání původní faktury od Alzy).

Na jaře 2025 došlo k poruše notebooku, která byla mnou řádně reklamována, reklamace byla Alzou uznána a zprvu byla řešena opravou provedenou autorizovaným servisem. Při reklamaci jsem Alze oznámil, že notebook je původně zakoupen někým a já jsem ho nabyl koupí. K poruše však docházelo opakovaně a autorizovaný servis následně uznal vadu za neopravitelnou.

Reklamovaný neopravitelný notebook si ponechal autorizovaný servis, který mně (na mé jméno a adresu) vydal vyjádření o neopravitelnosti produktu, který jsem obratem předal Alze. Alza reklamaci uznala a nabídla řešení dodáním náhradního produktu, jehož zaslání nabídla obratem. Protože Alza již daný produkt nenabízela, já jsem měl zájem o produkt vyšší cenové kategorie a systém Alzy tuto situaci neumožňoval řešit doplatkem, dohodl jsem s Alzou vrácení peněz s tím, že produkt vyšší cenové kategorie si koupím následně. Alza nepožadovala prokázání vlastnictví reklamovaného produktu a potvrdila, že vrácení peněz na můj účet proběhne.

Dalším e-mailem (18.8.2025) mne Alza vyzvala, abych jí zaslal číslo účtu, na který chci nechat převést peníze z reklamace, což jsem obratem učinil.
19.8.2025 jsem na mou e-mailovou adresu obdržel e-mail s oslovením „pán X“ a s informací, že platba bude vrácena na účet původního kupujícího;

Situaci jsem okamžitě řešil telefonátem s operátorem Alzy dne 19.8.2025 v 15:49. Zde mi bylo řečeno, že peníze mohou být navráceny pouze na účet, který je uveden na faktuře a že pokud nedoložím písemnou kupní smlouvu, tak mi peníze nemohou být navráceny. Na to jsem paní operátorce oznámil, že smlouva byla uzavřena ústně a že je to naprosto legitimní uzavření kupní smlouvy. Ona mi oznámila, že potřebuje nějaký důkaz o nabytí, a ubezpečila mě, že peníze ještě neodeslali. Domluvili jsme se, že pokud zašlu písemnou komunikaci s prodávajícím, týkající se odkupu předmětného notebooku, budou peníze následně odeslány na můj účet. Obratem jsem Alze zaslal kopii komunikace s prodávajícím panem X.

Dne 22.8.2025 mi Alza emailem potvrdila, že platba bude vrácená na můj účet.

V tento okamžik zřejmě došlo k omylu na straně Alzy, kdy Alza, aniž by zohlednila mnou poskytnuté platební údaje, odeslala platbu původnímu kupujícímu (panu X), přičemž pan X se celého reklamačního řízení vůbec, přímo ani nepřímo, neúčastnil a Alza 25.8.2025 odeslal peníze na účet pana X (o tom to jsem se dozvěděl až z vyřízení stížnosti uplatněné vůči Alze dne 12.9.2025).

Poté co jsem u Alzy začal urgovat vrácení peněz z uznané reklamace, začala Alza jako podmínku pro vrácení peněz požadovat, abych doložil „právně platný převod vlastnictví“, aniž by specifikovala, co přesně požaduje. Alze jsem však všechny relevantní skutečnosti sdělil a prokázal již předtím, kdy jsem Alze předložil a ponechal předmět reklamace v autorizovaném servisu (čímž jsem doložil faktickou držbu předmětu reklamace), prodejní fakturu na prodej notebooku Alzou panu X a veškerou komunikaci s původním kupujícím panem X a následně i potvrzení o úhradě kupní ceny panu X.

Alza mne po opakované komunikaci a po zaslání stížnosti sdělila, že „Vzhledem k tomu, že jsme od Vás neobdrželi právně závazný dokument o převodu vlastnických práv a povinností“ provedli platbu na účet původního kupujícího. Dále mne odkázala na to, abych otázku vrácení peněz řešil s panem X jako s původním kupujícím a to přesto, že pan X se reklamačního řízení v žádném momentu vůbec neúčastnil a já s panem X nemám vůbec žádný právní vztah, a ani nejsme v kontaktu.

Jako zjevný fakt nesprávného přístupu Alzy k řešení této reklamace poukazuji na to, že pokud reklamace byla řešena pouze opravou, Alza vůbec nepotřebovala prokázat „právně platný převod vlastnictví“ natož „právně závazný dokument o převodu vlastnictví“. Právně platný převod vlastnictví nechtěla prokázat ani v okamžiku, kdy akceptovala neopravitelnost notebooku a ani v okamžiku, kdy požádala o zaslání platebních údajů pro vrácení peněz na můj účet. Tento požadavek vznesla jasně účelově až poté, co chybně odeslal peníze z reklamace na nesprávný účet.

reklamace - notebook Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen 4 Thunder Black

Vrácení kupní ceny ve výši 31 590 Kč na účet uvedený v příloze

25.9.2025 10:00, před měsícem

Uplatnit práva z vadného plnění u prodávajícího může pouze kupující, Alza tak při reklamačním procesu postupovala nad rámec svých zákonných povinností.

Při prodeji přes portály jako Bazoš.cz je postoupeno vlastnické právo k prodávané věci, nicméně aby mohl nový kupující uplatnit práva z vadného plnění, je potřeba převést i ty. Formulář a více k této problematice je možné nalézt v našem článku: https://www.dtest.cz/clanek-3286/postoupeni-prav-z-vadneho-plneni. V tomto případě si nejsme jisti, zda byla práva z vadného plnění řádně převedena. Záleží také na tom, co si strany při uzavírání kupní smlouvy mezi sebou ujednaly. Uzavření smlouvy na postoupení práv z vadného plnění je nutné prokázat třetí straně (v tomto případě Alze) a proto doporučujeme uzavírat ji v písemné formě, ačkoli to není zákonná povinnost.

Alza tedy správně vyzvala kupujícího k prokázání existence této smlouvy. Domníváme se ale, že jak ze zaslané korespondence, tak z předchozího soustavného plnění (vyřizování reklamací, komunikace apod.), že společnosti by mohlo být postoupení práv z vadného plnění zřejmé a neměla zasílat peníze na účet původního kupce.

Pokud práva z vadného plnění byla postoupena, částka která byla zaslána na účet původního kupce je bezdůvodným obohacením (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení. Původní kupec by tedy měl peněžní prostředky zaslat zpět Alze nebo novému kupci.

29.9.2025 17:58, před měsícem

Dobrý deň,

ďakujeme za vyjadrenie zo strany spotrebiteľa a dTestu.

Záležitosť sme preverili a chápeme, že situácia je pre spotrebiteľa nepríjemná a komplikovaná. Radi by sme však zdôraznili, že vrátenie platby formou refundácie bolo vykonané v súlade s našimi Všeobecnými obchodnými podmienkami, konkrétne bodom 9.5, ktorý znie:

"Pokud odstoupíte od smlouvy nebo vám budou peněžní prostředky vraceny z jiného důvodu, vrátíme vám peníze stejným způsobem, jakým jsme je od vás přijali. Pokud však peníze nelze vrátit stejným způsobem, například jste platili hotově na pobočce, kurýrovi nebo došlo k expiraci vaší platební karty, odpovídáte za správnost údajů, které nám k vrácení poskytnete. Za správnost údajů odpovídáte i v případě, kdy jsme vám vyhověli a peníze vracíme jiným způsobem."

Z našej strany došlo k navráteniu finančných prostriedkov v súlade s uvedenými obchodnými podmienkami. V tejto súvislosti nemáme možnosť ďalej zasahovať, a je potrebné, aby sa spotrebiteľ spojil s pôvodným kupujúcim.

Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.

29.10.2025 09:45, před 18 dny

Nyní se čeká na vyjádření spotřebitele.