Zalando SE

Úspěšnost případů

14.5 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (11 z 76)

Uvedená procenta vychází z 1 hodnocení od spotřebitelů help

#84243Reklamaci uznali po několika hodinách, ale jenom ústně - neměl jsem možnost je vrátit

06.12.2025, před 4 měsíci

Jaroslav Burděj

Vadné skoro nové tenisky Nike Sportswear AM DN8 SC.
Tenisky Nike Sportswear se po 10-denním nošení na obou podrážkách od pat odlepují,
pravá podrážka zevnitř má několik prasklin.

Ve sběrně, opravny obuvi mi řekli, že tenisky ležely dlouho ve skladu,
a proto materiál nefunguje tak jak má a rychle se rozpadá.

Boty jsem reklamoval 1.12.2025 - dle přiložených fotek uznali ji po několika hodinách,
ale bohužel jenom ÚSTNĚ - neměl jsem možnost je vrátit kvůli tomu,
že jsem nákup platil z ruky, nebylo možné jim nějak dodat mé ČÍSLO ÚČTU.

Komunikoval jsem na zákaznické lince Zalando 800 023 592, pokaždé mi pro vrácení
vadných tenisek řekli něco jiného, vůbec nic z toho co slíbili, tak nedodrželi.

Tenisky Nike Sportswear AM DN8 SC. Číslo objednávky *****, zboží mi bylo doručeno 10.11.2025

Chci vrátit částku 2 280,00 Kč, ale nevylučuji i značnou slevu - možná 1 500,00 Kč ?
V pondělí 8.12.2025 jdu dát do druhé opravny boty na slepení, uvidím co mi opravář doporučí.

17.12.2025 13:22, před 3 měsíci

Vyřízení reklamace má proběhnout zásadně do 30 dnů od jejího uplatnění. Ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, rozvádí i další povinnosti prodávajícího v souvislosti s reklamačním procesem. Nepřijetí věci do reklamačního procesu bez právně relevantního důvodu je přestupkem [§ 24 odst. 5 písm. w) zákona o ochraně spotřebitele], za nějž lze uložit pokutu až 3 mil. Kč [§ 24 odst. 19 písm. d) zákona o ochraně spotřebitele].

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Při uplatnění reklamace si spotřebitel v první fázi ze zákona vybírá mezi nápravou dodáním nové věci nebo opravou věci (podle § 2169 občanského zákoníku). Tuto opravu je ale povinen vyřídit prodávající, který může vyřízením reklamace pověřit jinou osobu, za kterou odpovídá.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt (zahraniční subjekt se sídlem v Německu), doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci například prostřednictvím internetových stránek evropskyspotrebitel.gov.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska, přičemž spolupracuje také s mezinárodním spotřebitelským centrem Spojeného království.
Před samotným podáním je vhodné prostudovat informace zde: https://evropskyspotrebitel.gov.cz/co-udelat-nez-nas-kontaktujete/.

Kontakty na ESC ČR:
adresa: Gorazdova 24, 120 00 Praha 2