| Počet nahlášených stížností: | 1488 |
| Z toho za letošní rok: | 130 |
| Stále v řešení: | 19 |
Dne 2. 10. 2025 jsem u Alzy objednal iPhone 17 Max (objednávky xxx) a platbu jsem řádně provedl. Alza mi e-mailem potvrdila, že platba byla přijata a čeká se na termín dodání zboží.
Po několika dnech mi však zaměstnankyně Alzy, paní Natalie Stodulková, tvrdila, že platbu neevidují a požadovala potvrzení z bankovního účtu, přestože jsem jim již předtím platbu potvrdil. Upozornil jsem, že k těmto informacím nemám přístup.
Následovala řada telefonických hovorů, během kterých jsem dostával rozporuplné informace:
Jeden operátor tvrdil, že je vše v pořádku a zboží bude dodáno.
Další tvrdil, že platba není evidována a šlo o chybu juniorního zaměstnance.
Dne 18. 11. 2025 v 18:45 mi bylo telefonicky potvrzeno, že platba je v pořádku, zboží bude dodáno v nejbližším termínu a výše platby byla zkontrolována.
I přesto zboží dosud nedorazilo. Další hovory přinesly opět rozporuplné informace, platební oddělení žádalo výpis z bankovního účtu a odmítalo uznat platbu, přestože byla potvrzena.
iPhone17 Max pro 2x tmavě modrý
Okamžité doručení objednaného zboží nebo vrácení peněz za obě objednávky.
Tato situace je velmi nepříjemná a způsobuje zbytečné komplikace. Žádám, aby Alza konečně přestala házet odpovědnost na zákazníka a problém řešila bez dalších komplikací
Pokud spotřebitel uhradil kupní cenu zboží, prodávající má povinnost zboží dodat. Pokud tak neučiní ve sjednaném termínu, ocitá se v prodlení. Pokud doba dodání nebyla sjednána, může spotřebitel požadovat dodání zboží ihned. Prodávající je poté povinen plnit bez zbytečného odkladu, nejpozději by mělo být plněno do 30 dní. Jestliže zboží nedodá, upozorní spotřebitel prodávajícího, že nedodal zboží včas a poskytne prodávajícímu přiměřenou lhůtu k dodání zboží (lze poskytnout i mlčky).
Pokud prodávající nedodá zboží ani ve lhůtě poskytnuté spotřebitelem, má spotřebitel nárok na odstoupení od smlouvy dle § 2159a zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění. Spotřebiteli tedy odstoupením od smlouvy vzniká nárok na vrácení zaplacené částky.
Nereaguje-li prodávající na e-maily, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (nejlépe doporučený dopis). V případě, že prodávající nevrátí spotřebiteli peněžní prostředky v přiměřené době po odstoupení, je možné prodávajícího vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva. Zároveň spotřebitel může žádat zákonný úrok z prodlení [viz § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.)].
Dobrý deň,
ďakujeme za vyjadrenie zo strany spotrebiteľa a dTestu.
Radi by sme upozornili, že spotrebiteľ bol už niekoľkokrát požiadaný o dodanie bankového potvrdenia, aby sme mohli dohľadať údajne zaslané platby. Táto informácia bola spotrebiteľovi opakovane zdelená, avšak nedošlo k jeho spolupráci.
Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že komunikácia so spotrebiteľom nebude pokračovať, kým neobdržíme požadované bankové potvrdenie. Bez tohto dokladu nie je možné evidovať alebo overiť príjem platby.
Preto by sme radi vyzvali spotrebiteľa, aby dodal potrebné podklady, aby sme mohli záležitosť ďalej riešiť.
Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.
S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.