| Počet nahlášených stížností: | 1535 |
| Z toho za letošní rok: | 45 |
| Stále v řešení: | 23 |
#84625Nedodané zboží, ale požadavek za znovu zaplacení
Jako spotřebitelka jsem si v říjnu 2025 objednala odvlhčovač vzduchu za cca 5600Kč. Ten měl být doručen druhý den do 12 hodin. Bohužel se tomu tak nestalo, a dodávka měla zpoždění. Po vyzvednutí v alza boxu bylo zjištěno, že objednané zboží v balíku není. Ihned byla učiněna stížnost a pro prošetření a zaslaném čestném prohlášení, že zboží nemám, mi byly vráceny peníze s tím, že zboží už nemají. Za 3 dny mi od Alzy přišla nově vystavená faktura s informací, že ji mám zaplatit, že zboží dodali. Požadovala jsem dodání kamerových záznamů, ale z Alzy mi odpověděli, že to mohu požadovat pouze přes advokáta a jeho datovou schránku. Nově vystavenou fiktivní fakturu jsem odmítla uhradit s požadavkem na doložení skutečnosti dodání zboží. Ale z Alzy nikdo se mnou nekomunikuje. Poté se ozvala paní ze společnosti zabývající se vymáháním dluhů, která byla pověřena Alzou a požaduje zaplacení částky cca 5600Kč. Z Alzy nikdo nekomunikuje a nic mi jako spotřebiteli nedoložili.
Odvlhčovač vzduchu Rohnson Genius
požadovala jsem zrušení fiktivně vystavené faktury. A stále tak žádám, protože objednané zboží nemám - dokládala jsem čestné prohlášení jako požadavek Alzy při podání stížnosti.
Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. Pokud si je spotřebitel jistý tím, že nevznikla platná pohledávka, patrně nebude možné tento právní důvod prokázat a dluh vymáhat.
Jestliže tedy společnost na základě nedodaného zboží spotřebiteli vrátila kupní cenu, neměla by tuto částku znovu vymáhat.
Doporučujeme spotřebiteli si daný právní důvod, na základě kterého společnost částku požaduje, vyžádat.
Dobrý deň,
ďakujeme za vyjadrenie zo strany spotrebiteľa aj zo strany dTestu.
Spotrebiteľka bola opakovane informovaná o povinnosti úhrady. Kamerové záznamy máme k dispozícii, avšak nie je možné ich poskytovať priamo spotrebiteľke. Ide o interné nariadenie spoločnosti. Kamerové záznamy je možné vyžiadať výlučne na základe oficiálnej žiadosti, napríklad prostredníctvom dátovej schránky zo strany príslušných orgánov verejnej moci alebo na základe žiadosti advokáta. Z našej strany ich nie je možné zaslať.
Na základe dodatočného preverenia evidujeme vyzdvihnutie zásielky a zaznamenaná hmotnosť balíka nasvedčuje tomu, že produkt bol prevzatý.
Na našom doterajšom stanovisku naďalej trváme.
Ďakujeme za pochopenie.
S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.
já postupuji podle rad a doporučení, které jsem dostala mj. i od ČOI. Kdy mám požadovat dodání právního důkazu, kterým má prodávající zákonnou povinnost prokázat dodání zboží.
Omlouvám se, ale nějaké interní předpisy jsou oproti zákonům nicotné. Já žádám opakovaně o doložení.
Mohu citovat i vyjádření ČOI, které jsem v této záležitosti obdržela. "Pokud Vám prodávající vrátil peněžní prostředky, tímto došlo k odstoupení od kupní smlouvy, přičemž vrácením kupní ceny smlouva zanikla. Vrácením peněžních prostředků prodávající zároveň potvrdil, že zboží nebylo dodáno a smluvní závazek zanikl z důvodu nedodání zboží."
Pokud by někdo se mnou z Alzy komunikoval přes e-mail (což nikdo na moje maily nereaguje), tak bych vše z ČOI také doložila.
Jak jsem několikrát uvedla krabice z boxu byla vyzvednuta, ale objednaný odvlhčovač vzduchu v krabici nebyl.
Dobrý den, děkuji za Vaši reakci. Kamerové záznamy může naše společnost poskytnou (po vyhodnocení) v případě potřeby příslušným orgánům, jako je například Policie ČR. Je mi líto, ovšem toto stanovisko je z naší strany v tuto chvíli nadále neměnné, jelikož interní údaje nemohou být poskytovány našim zákazníkům. Se srdečnými pozdravy Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Komentář: Ze strany Alzy došlo dne 4.2.2026 ke zrušení požadavku na úhradu vymáhané částky. Oceňuji přístup Alzy vedoucí k vyřešení celé záležitosti.