| Počet nahlášených stížností: | 1535 |
| Z toho za letošní rok: | 45 |
| Stále v řešení: | 24 |
#84803STÍŽNOST / POŽADAVEK NA PRODEJCE
Zakoupil jsem použitou barevnou LED tiskárnu Brother DCP-L3520CDW prodávanou společností Alza.cz prostřednictvím aukční platformy Aukro.cz.
Vydražená cena činila 2 070 Kč, poštovné 399 Kč.
V textovém popisu produktu bylo výslovně uvedeno, že zařízení je dodáváno bez napájecího kabelu a tonerů. O absenci dalších zásadních součástí nebyla v popisu žádná zmínka.
S absencí tonerů jsem byl srozuměn a jejich dokoupení jsem považoval za běžný a očekávaný náklad. Tyto tonery neuplatňuji jako škodu.
Po převzetí zboží jsem však zjistil, že tiskárna postrádá fotoválce, bez nichž je zařízení zcela nefunkční. Tato skutečnost nebyla v textovém popisu uvedena a nebylo možné ji rozumně očekávat. Aby bylo možné zařízení vůbec uvést do provozu, byl jsem nucen dokoupit i sadu fotoválců v hodnotě cca 1 800 Kč.
Tato částka představuje skutečnou majetkovou škodu, která mi vznikla v přímé souvislosti s tím, že dodané zboží neodpovídalo kupní smlouvě, resp. textovému popisu nabídky.
Prodávající opakovaně odmítá odpovědnost s tvrzením, že absence fotoválců byla patrná z přiložených fotografií, a že fotografie jsou součástí popisu nabídky. Tento výklad považuji za nesprávný, neboť zásadní vady znemožňující užívání věci musí být výslovně uvedeny v textovém popisu a nelze je dovozovat z fotografií.
Namísto uznání rozporu s kupní smlouvou prodávající nabízí pouze tzv. „smírné gesto“ ve formě kuponu na nákup v hodnotě 500 Kč, případně možnost vrácení zboží. Takové řešení nepovažuji za odpovídající skutečně vzniklé škodě ani za férové, neboť by mě nutilo dále utrácet u prodejce, který odpovědnost za své pochybení popírá.
Za podstatné rovněž považuji uvést, že se nejedná o ojedinělý případ. Prostřednictvím stejného prodejce jsem zakoupil dvě položky a v obou případech bylo zboží inzerováno v rozporu se skutečným stavem, což vedlo k tomu, že jsem obdržel dvě nefunkční věci, které bylo nutné řešit dodatečně a na mé náklady.
Můj požadavek
Požaduji po společnosti Alza.cz a.s.:
finanční kompenzaci ve výši cca 1 800 Kč, odpovídající nákladům na dokoupení chybějících fotoválců,
a to formou vrácení peněz, nikoli formou kuponů, kreditů či jiných nepřímých náhrad.
Zařízení jsem ochoten si ponechat a považovat věc za uzavřenou v případě, že bude tato škoda řádně nahrazena. V opačném případě budu pokračovat v řešení prostřednictvím České obchodní inspekce a dalších zákonných prostředků.
Tiskárna Brother
Reálná kompenzace za jejich pochybení
Dle obchodních podmínek společnosti AUKRO s.r.o. "systém Aukro umožňuje Prodejcům (podnikatelům i nepodnikatelům) nabízet Zboží k prodeji třetím osobám – Kupujícím. Právní vztah z kupní smlouvy existuje tedy výlučně mezi Prodejcem a Kupujícím; do tohoto právního vztahu Provozovatel (společnost AUKRO s.r.o.) nevstupuje s výjimkou popsanou v čl. 2.1.4 obchodních podmínek. Na úpravu práv a povinností z kupní smlouvy mezi Uživateli se použijí obecné právní předpisy, zejména občanský zákoník. Je-li Prodejce Podnikatelem a Kupující Spotřebitelem, použije se též úprava spotřebitelských smluv dle § 1810 a násl. občanského zákoníku."
Z toho vyplývá, že pokud byla prodávajícím společnost Alza, jedná se o vztah podnikatele a spotřebitele a spotřebitel může uplatnit práva z vadného plnění přímo u ní.
Při uplatnění reklamace má spotřebitel nárok na opravu nebo na výměnu za nové zboží, nedohodne-li se s podnikatelem jinak. Není nám známo, jak přesně vypadal inzerát společnosti Alza, ale domníváme se, že pokud nebylo výslovně uvedeno, že se jedná o vadný produkt, je pravděpodobné, že spotřebitel předpokládal, že se jedná o produkt bezvadný.
V případě, že byla smlouva uzavřena na bezvadný produkt, ale spotřebiteli byl dodán produkt vadný, mohlo by se jednat o podstatné porušení smlouvy a spotřebitel by z tohoto důvodu mohl od smlouvy odstoupit podle § 2171 odst. 1 písm. c) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.
V případě, že kupující využil služby Ochrana kupujících platí kupující za zboží na účet Aukra, kde jeho peníze zůstávají, dokud kupující nepotvrdí, že nákup proběhl v pořádku a že zboží odpovídá popisu.
V případě, že kupující nenahlásí problém v rámci uvedené lhůty pro automatické vyplacení peněz, platbu za zboží odešle společnost prodávajícímu. Odesláním platby prodávajícímu zaniká nárok na využití Aukro Ochrany kupujících.
V případě, že zboží kupujícímu nedorazilo nebo není v pořádku, má spotřebitel dle stránek společnosti nahlásit problém v sekci Moje aukro.
Společnost by měla vyplacení peněz prodávajícímu pozdržet, pokud jsou splněny všechny podmínky týkající se ochrany kupujících.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Dobrý deň,
ďakujeme za vyjadrenie zo strany spotrebiteľa aj zo strany dTestu.
Radi by sme záležitosť preverili, avšak v predložených podkladoch neboli uvedené čísla dokladov ani číslo objednávky. Z uvedeného dôvodu by sme radi požiadali spotrebiteľa o ich doplnenie.
Zároveň žiadame o doloženie faktúry za zakúpené fotovalce, aby sme mohli celú záležitosť riadne preveriť.
Ďakujeme za spoluprácu.
S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.
Komentář: Uzavreno tim ze mi dali kupon na 500 kc a ukoncili komunikaci. Bacha na ne. Jednaji z pozice sily