| Počet nahlášených stížností: | 1534 |
| Z toho za letošní rok: | 44 |
| Stále v řešení: | 25 |
#84824Stornovaná objednávka po 30 dnech - nedodání zboží z důvodů chybné ceny
Objednal jsem zboží ve slevě 59% dne 19.12.2025, která byla z mé strany řádně a včas/ihned uhrazena. Po uplynutí 30denní doby, konkrétně až 19.1.2026, během níž jsem nebyl ze strany obchodu informován o jakýchkoliv komplikacích, mi bylo bez předchozí konzultace oznámeno jednostranné stornování objednávky a vrácení finančních prostředků.
Vzhledem k naprosté absenci vysvětlení ze strany obchodu se lze pouze domnívat, že důvodem k tomuto kroku byla výše slevy (59%) u objednaných položek.
Úhradou zboží a jejich následným 30denním mlčením (při současné dispozici s mými finančními prostředky) dle mého názoru došlo k potvrzení kupní smlouvy. Vzhledem k tomu, že se cena zboží v době objednávky pohybovala v hladině odpovídající tržním akcím (BlackFriday, Alza Dny, apod..), nebyl zde dán důvod pro zneplatnění smlouvy pro zjevný omyl v ceně (nebyl to IPhone za 800Kč).
Jako spotřebitel jsem byl v dobré víře, že kupní smlouva je platná a bude ze strany obchodu splněna.
Tuto skutečnost mohu doložit i tím, že jsem následně po stornu v lednu 26 zakoupil produkt Ajax Indoor Cam za cenu 2 729 Kč, který byl v mé objednávce z prosince 25 za cenu 2 908 Kč (PC: 7 651 Kč). A to sice v jiné barvě a rozbalený, ale rozbalené produkty nejsou zboží použité či bazarové. Rozdíl v ceně (179kč) pak odpovídá slevě za rozbalené zboží. Je tedy objektivně prokazatelné, že Vaše cena nebyla cenou „zjevně chybnou“, ale cenou zcela odpovídající reálné tržní hodnotě v rámci slevových akcí. Jako spotřebitel jsem tedy byl v dobré víře, že kupní smlouva je platná a bude z Vaší strany splněna. Dále jsem v mezidobí přišel o možnost nakoupit zboží u konkurence v tehdy probíhajících akcích a za výhodnější ceny než jsou nyní.
Jednostranné storno zaplacené objednávky po 30 dnech bez zákonného důvodu nepovažuji za platné ukončení smluvního vztahu. Pokud je předmětné zboží stále v nabídce, a trvám na jeho dodání za původně sjednaných podmínek.
Řešil jsem to s nimi ve dvou vláknech, respektive oni si to nedali do souvislostí a dostalo se mi dvou výmluv. Společnost tvrdila, že došlo k „chybě v nastavení cen“, což jsem vyvrátil doložením jiné objednávky, kterou mi i dodali a pak tvrdili , že „zboží nebylo skladem“ a že nemají s dodavatelem spojené sklady a nevidí tak jejich stavy.
Stavy objednávky v aplikaci byli Vytvořeno a Zaplaceno. Nyní zaplaceno zmizelo a je tam pouze Storno.
Objednávka zrušena
19. 1. 2026
16:26
Objednávka vytvořena
19. 12. 2025
13:35
Mám nárok někde uspět a trvat na dodání zboží?
Děkuji
Dodání části zboží z objednávky, navrhoval jsem smírné řešení s dodáním jen části objednávky, mnou vybraných produktů, ale ani to neprošlo. Ani mi nebylo vyvráceno že by daný produkt nebyl skaldem.
Nebo zákaznickou slevu do účtu - dlouhodobě alespoň 10%.
Byla-li uzavřena kupní smlouva, je povinností kupujícího zaplatit kupní cenu a povinností prodejce dodat smluvené zboží. Pokud z výše slevy nebylo zřejmé, že se jedná o chybu, pak spotřebitel může trvat na tom, aby společnost Alza plnila v souladu se smlouvou.
Společnost Alza.cz a.s. ve svých obchodních podmínkách uvádí následující:
"7.26. V případě chybného nacenění zboží, blíže popsaného v kapitole 10. těchto VOP, má Alza právo odstoupit od smlouvy. V takovém případě dojde ze strany Alzy ke stornování objednávky, popřípadě k jinému vyrozumění, ze kterého bude patrné, že Alza od smlouvy odstupuje."
Z popisu však nevyplývá jaká byla původní cena a za jakou cenu spotřebitel zboží koupil, což může být pro posouzení klíčové. Také je nutné přihlédnout k výši slev, které společnost Alza u podobných akcí obvykle poskytuje. Vzhledem k jejich výši je pak možné, že i u vyšší slevy nemuselo být spotřebitele zřejmé, že se jedná o chybu.
Taktéž, pokud již byla uzavřena kupní smlouva, je podnikatel povinen zajistit plnění i přes obtíže, podle § 2006 zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník "lze-li splnit za ztížených podmínek, s většími náklady, s pomocí jiné osoby nebo až po určené době", je podnikatel i tak povinen plnit. Podle odst. 2 stejného ustanovení nemožnost plnění musí prokázat dlužník, v tomto případě společnost Alza. Je tedy potřeba, aby Alza poskytla řádné odůvodnění, proč plnění není možné, které se dle popisu spotřebiteli nedostalo.
Dobrý deň,
ďakujeme za vyjadrenie zo strany spotrebiteľa a zo strany dTestu.
Radi by sme požiadali spotrebiteľa o dodanie čísla objednávky, aby sme mohli záležitosť riadne preveriť.
Ďakujeme za spoluprácu.
Objednávka č.:576971749.
Kamera která byla ve stejné cenové hladině (sleva cca 60%) byla v objednávce č.:581427376.
Děkuji.
Dobrý deň,
ďakujeme spotrebiteľovi za dodanie dokladov.
V rámci objednávky č. 576971749 boli uvedené chybné ceny. Pri produkte IP kamera Ajax IndoorCam White bola pôvodne uvedená cena 2 907,63 CZK s DPH. Táto objednávka bola po preverení stornovaná.
Pokiaľ ide o objednávku č. 581427376, v tomto prípade sa taktiež jednalo o produkt IP kamera Ajax IndoorCam White, avšak v rozbalenom stave, pri ktorom bola uvedená cena 2 729,00 CZK. Táto objednávka bola dokončená a spotrebiteľom prevzatá, avšak aj v tomto prípade išlo o chybne uvedenú cenu.
Aktuálna správna cena za produkt IP kamera Ajax IndoorCam Black je 7 651,00 CZK.
So spotrebiteľom sa vieme skontaktovať a spoločne prebrať možnosti primeraného riešenia, vrátane individuálneho nacenenia alebo poskytnutia kompenzácie v rámci novej objednávky na vybrané produkty, v súlade s navrhovaným riešením zo strany spotrebiteľa.
Ďakujeme za pochopenie.
S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.
Dobrý den, kontaktovat mě můžete, emailem nebo telefonicky. Děkuji.
Dobrý deň,
so spotrebiteľom som sa spojil telefonicky aj e-mailom.
Na základe vzájomnej dohody sme sa dohodli na kompenzácii, ktorú som mu následne zaslal prostredníctvom e mailu. Týmto by mala byť predmetná záležitosť uzavretá.
Ďakujeme za spoluprácu.
S pozdravom Sedrik, Alza.cz Oddelenie starostlivosti o zákazníkov.
Komentář: Vyřešeno poukazem. Bohužel ale neodpovídal hodnotně ani zdaleka nějaké vstřícné kompenzaci. Příště do sporu půjdu, nyní nebyl čas to již dál řešit.
Nicméně podmínky porušeny byli, ale to ani nepřiznali samozřejmě. Sleva nedosahovala 60%, ale 59%, to je pod hranicí v jejich vlastních podmínkách.
10.1 - "Mohou nastat případy, kdy dojde k chybnému uvedení ceny zboží. Takovými případy jsou zejména"
10.1.4 - "sleva na zboží přesahuje 60 %, aniž by takové zboží bylo součástí zvláštní marketingové či výprodejové akce."