Alza.cz a.s.

Úspěšnost případů

54.9 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (842 z 1535)

Uvedená procenta vychází z 382 hodnocení od spotřebitelů help

#85174Odmítnutí chyby neuznané reklamace

v řešení

9 dnů 11 hodin

09.03.2026, před 9 dny

Filip Rajman

v dubnu roku 2024 jsem si zakoupil na Alze nový notebook Dell Gaming G16 (7630) US. Zprvu fungoval skvěle, avšak následující jaro po necelém roce začal zlobit. Při náročnějších grafických operacích mi spadla vždy celá aplikace, často celý monitor a občas i celý počítač. Jelikož jsem student architektury a trávím tak prací na počítači denně min. 8 hodin, nemohl jsem si dovolit podat notebook k reklamaci dříve, než skončí akademický rok.

A tak jsem 5.7.2025 podal Alze notebook k reklamaci/žádosti o záruční servis s řádným odůvodněním a popisem chyby grafiky přístroje. Jenže ke konci měsíce mi došel notebook zpátky s tím, že vše funguje a vada se při testech projevila. Ihned po sepnutí ovšem grafika nefungovala tak jako dřív.

Musel jsem tedy znovu absolvovat další semestr na notebooku se zlomkovým výkonem a znovu si na náročnější operace půjčovat notebooky spolužáků.

Po dokončení tohoto semestru v únoru letošního roku 2026 jsem si řekl, že přece nejsem blázen a tento počítač opravdu nefunguje, jak má. Jelikož mi zbývaly necelé dva měsíce do vypršení dvouleté záruky a měl jsem tuto zmíněnou negativní zkušenost s Alzou, rozhodl jsem se kontaktovat přímo Dell.

Ten mi během pár dní chybu nejen potvrdil s úsměvnou otázkou "máte tam tu grafickou kartu vůbec zapojenou?" (samozřejmě jsem měl) a následně přišel technik autorizovaného servisu Dellu a vyměnil mi celou základovou desku. Vše v rámci záruky.

Moje předpoklady se tak potvrdily a opravdu tak není možné, aby se grafika, jedoucí na zlomku své výkonnosti, nepotvrdila na testech v Alze.

Kontaktoval jsem tedy o tomto Alzu s žádostí o odškodnění ve výši ceny základové desky, tedy komponentu, který mi odmítli reklamovat i přes to, že jsem na to měl plné právo. Peněžitou částku jsem stanovil na 19 000 kč, tedy cenu této základové desky prodávané na eBay z druhé ruky.

Alza, i přes dodanou servisní zprávu společnosti Dell, vinu odmítá. Prý jsem se měl proti výsledku odvolat nebo podat reklamaci znovu. (nevím, proč bych měl podávat reklamaci znovu, správný test notebooku by přece vždy přišel se stejnými výsledky jako před tím). Místo toho mi byl nabídnut šek v hodnotě 500 kč a zpráva, že pokud s tímto rozhodnutím nesouhlasím, tak at si to řeším soudní nebo alternativní jinou cestou.

Obracím se tedy na Vás s prosbou o pomoc v žádosti o odškodnění za vzniklou škodu lživou zprávou o testech výkonu při reklamaci. Pracoval jsem půl roku na počítači se zlomkovým výkonem a nebýt své tvrdohlavosti v reklamaci, musel bych si koupit počítač nový.

Dell Gaming G16 (7630) US

Peněžní odškodnění ve výši 19 000 kč.

11.3.2026 15:04, před 8 dny

K nároku na odškodnění:

Dle platné zákonné úpravy je reklamaci povinen vyřídit prodávající, který může vyřízením reklamace pověřit jinou osobu, za kterou odpovídá. Spotřebitel se však nemůže domáhat změny této pověřené osoby ani uplatnit reklamaci u jiného servisu a následně žádat odškodnění.

Pokud tedy společnost Alza sama spotřebitele na servis Dell neodkázala, pak spotřebiteli nárok na proplacení ceny opravy nevznikne, dle § 1925 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník se totiž nároků, kterých lze dosáhnout právy z vadného plnění (reklamací), nelze domáhat pomocí jiného právního institutu (například skrze náhradu škody).

K zamítnuté reklamaci:

Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR msp.gov.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.

Servisní posudek by v tomto případě mohl posloužit jako důkaz, že notebook byl vadný a spotřebitel by tak s ním mohl rozporovat zamítnutí reklamace, z posudku by ale muselo být zřejmé, že vada se na výrobku projevovala již v době podání reklamace u společnosti Alza. Podle § 2171 odst. 1 písm. a) by pak jednalo o vadu, kterou podnikatel odmítl odstranit a spotřebitel mohl žádat přiměřenou slevu z kupní ceny - například ve výši vadné součástky.

11.3.2026 19:55, před 8 dny

Dobrý den, děkujeme za vyjádření ze strany spotřebitele a ze strany dTestu. V tomto případě byla reklamace ASRE251168113 s položkou Herní notebook Dell Gaming G16 (7630) US zaslána s popsanou vadou na posouzení do autorizovaného servisu. Uvedená závada se při testování v servisním středisku neprojevila. Závěry servisního střediska jsou pro nás a další postup ve věci řešení reklamačního řízení směrodatné a závazné. Pro úplnost přikládáme do přílohy servisní protokol vyhotovený servisním střediskem. Na základě uvedenýcj skutečnosti i nadále platí naše původní stanovisko, které od nás spotřebitel obdržel. Naše společnost spotřebiteli neodepřela možnost opětovného zadání reklamace, nebo se odvolat vůči stanovisku servisu. Na požadované odškodnění spotřebiteli nevznikl nárok, mrzí nás to. Děkuji za pochopení. S pozdravem, Marek, Alza.cz, Péče o zákazníky

Nyní se čeká na vyjádření spotřebitele.