| Počet nahlášených stížností: | 876 |
| Z toho za letošní rok: | 49 |
| Stále v řešení: | 70 |
Od Zalanda jsem obdržela Zasilkovnou vygenerovaný kód pro vrácení zboží do Zalanda. Pracovnice pobočky Zásilkovny zadala do systému kód, dala mi Potvrzení o převzetí balíku, adresa byla zahraniční, ale v prvním řádku slovo "return" avizovalo "vratku". Po 14 dnech jsem zjistila, že Zalando balík nemá, a balík byl dohledán v Dublinu (údajně v Temu, ačkoliv "Temu" v adrese příjemce vůbec nebylo), jelikož byl zadán chybný kód. Po nahlášení reklamace u Zásilkovny mi bylo sděleno její neuznání s tím, že mou povinností je zkontrolovat adresu příjemce, ač tato povinnosti nikde v emailu, který jsem s kódem a instrukcemi pro odeslání od Zásilkovny dostala, nebyla uvedena. Také mi bylo sděleno, že jsem nadiktovala chybný kód pro odeslání, ač jsem kód nediktovala, nýbrž ho paní na pobočce opisovala.
Zásilkovna mi nechce sdělit, kód, se kterým odešla moje zásilka, abych si mohla porovnat oba kódy, jelikož mohlo dojít i k chybné generaci kódu v Zásilkovně.
Neustále jsem odkazována na Kontaktní formulář. Nelze si stěžovat u někoho nadřízeného, nic.
Můj balík je v Dublinu, vrácení není možné, reklamace neuznána, jsem osočena z neplnění povinnosti a z nadiktování chybného kódu.
Zásilkovna vůbec nezvážila jakoukoliv sebemenší chybu na své straně.
Záhadou je, že balíky posílané přes Vinted, jsou odesílány na základě kódu, bez toho, že bych znala adresu, natož jméno příjemce a v tomto případě povinnost jakékoliv kontroly adresy nemám.
Jsem jednáním a přístupem Zásilkovny opravdu znechucena.
Jsem si jistá, že Zásilkovna má svoje služby pojištěny tak, že by neměl být problém kompenzace za můj ztracený balíček (hodnota balíčku 1025 Kč).
Pokud nebyla služba poskytnuta nebo nebyla poskytnuta ve sjednané kvalitě, je vhodné uplatnit reklamaci. Při uplatnění reklamace může spotřebitel žádat řádné poskytnutí služby, přiměřenou slevu, případně může od smlouvy odstoupit, pokud vadné plnění ze strany podnikatele bylo podstatným porušením smlouvy (pokud se dá předpokládat, že by spotřebitel smlouvu neuzavřel, věděl-li by o porušení smlouvy).
Jelikož službu dle popisu spotřebitele však objednávala společnost Zalando SE a spotřebiteli byl pouze dodán kód, je vhodné situaci řešit přímo se společností Zalando SE. Prodávající je v takovém případě také oprávněn uplatnit reklamaci u svého smluvního partnera, pokud služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou.
V případě, že si zákazník zásilku nepojistil, pak v souladu se zákonem č. 29/2000 Sb., o poštovních službách společnost Zásilkovna může za ztracenou zásilku vydat paušální kompenzaci 300 Kč.
Více informací k reklamaci u společnosti Zásilkovna s.r.o. nalezne spotřebitel zde: https://www.zasilkovna.cz/reklamace.
Stížnost je možné směřovat i přímo ke společnosti prostřednictvím kontaktního formuláře (dostupného zde: https://www.zasilkovna.cz/kontaktni-formular).
Nyní stížnost přeřazujeme na společnost, aby se vyjádřila.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč. V případě úspěchu ve sporu Český telekomunikační úřad přizná náhradu nákladů včetně správního poplatku proti druhému účastníku, který ve věci úspěch neměl. Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://ctu.gov.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://ctu.gov.cz/kontakt.