Dne 26.09.2023 jsem si zřídil internet s televizí od o2. V mezidobí došlo k navýšení o 50,- Kč, jelikož operátor měnil a sjednocoval tarify rychlostí internetu (tehdy na starém modemu jsem neměl ani 20 Mb/s a i přesto mi o2 zvýšilo cenu na výši stejnou jako někomu, kdo měl mnohem rychlejší internet). Následně došlo ke změně technologie na adrese služby. Stávající modem LTE nepodporoval optiku, proto mi bylo sděleno, že si musím pořídit další modem - o2 Smart box 2 a ten splácet. Takže by došlo ke splácení dvou zařízení pro internet. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl zrušit služby o2, protože jsem neměl zájem splácet/platit za 2 zařízení pro internet, byla mi poskytnuta sleva 100,- Kč po dobu splácení nového o2 Smart boxu 2 (11.12.2024). Nyní se mi mají služby zvednout o dalších 50,- Kč (zrušením této slevy a zavedením slevy jen 50,- Kč nejspíš jen na 24 měsíců), s čímž však nesouhlasím. Dle mého mě o2 uvedla v omyl, když mi slibovali speciální slevu 100,- Kč, tj. faktické nesplácení/neplacení 2. modemu. Nyní mám 2 modemy, sleva je zrušená a na lince mi paní de facto řekla, že je na mně, jestli služby zruším a doplatím všechna zařízení nebo budu platit zvýšenou částku. Kdybych dopředu věděl, že si o2 stejně udělá, co chce, tak bych nové zařízení nekupoval a zrušil služby. Pozn.: další svévolné navýšení by nastalo, kdybych si nezměnil tarif Oneplay Komfort na tarif bezplatný k internetu, který o2 ani na internetu pořádně neuvádí. Přitom předtím jsem měl bezplatnou O2 TV Air Modrou, tak opravdu nechápu, jak si může dovolit zavádět zákazníkovi placené služby, a to i při vzetí v úvahu oznámení s předstihem jednoho měsíce. Zvýšení ceny by mělo být promítnuto ve faktuře v příštím měsíci.
O2 Smart Box 2, Sériové číslo (ICCID): 840112991126
Vyúčtování ponechat na stávající výši po dobu splácení o2 Smart Boxu 2.
Jednostranná změna smluvních podmínek je možná pouze za splnění podmínek § 63b odst. 5 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích.
Dle tohoto ustanovení může společnost změnit smluvní podmínky, je-li to ujednáno a jestliže v textové podobě jasným a srozumitelným způsobem informoval účastníka o veškerých změnách smluvních podmínek nejpozději 1 měsíc před nabytím účinnosti změny smlouvy a zároveň ho informoval o jeho právu vypovědět závazek ze smlouvy, aniž by mu vznikly jakékoli další náklady, jestliže s novými podmínkami nesouhlasí. Právo vypovědět závazek ze smlouvy je možné uplatnit do 1 měsíce po doručení oznámení.
Společnost O2 Czech Republic a.s. poskytuje obecně modem pouze na splátky, kdy se jedná o koupi produktu, který je splácen v měsíčním vyúčtování se souvisejícími službami. V tomto případě však bude záležet na dohodě stran a na tom, co ve smlouvě bylo ujednáno.
Ze zákona má podnikatel vůči spotřebiteli před uzavřením smlouvy informační povinnost. Než dojde k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a společností, má společnost povinnost informovat spotřebitele o ceně, o době trvání závazku a podmínkách ukončení závazku. Společnost by v případě sporu musela prokázat, že spotřebitele řádně informovala. Pokud společnost spotřebitele o podmínkách smluvního vztahu řádně neinformovala, mohl by spotřebitel namítat neplatnost smlouvy, neboť byl uveden společností v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Podle tohoto ustanovení platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://ctu.gov.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://ctu.gov.cz/kontakt.