O2 Czech Republic a.s.

Úspěšnost případů

76.3 %
Počet procent vyřešených stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz (976 z 1279)

Uvedená procenta vychází z 350 hodnocení od spotřebitelů help

#82102Naúčtování nevyžádaných služeb navzdory aktivní snaze je odmítnout a vypovědět.

v řešení

15 dnů 22 hodin

30.05.2025, před 16 dny

Anna Trávníková

O2 mi 16.3. jednostranně oznámili, že mi změní a současně zdraží poskytované služby k 20.4.2025

1.) 17.4.2025 se mi povedlo "probojovat" na infolince až k živé operátorce, kde jsem odmítla změny a trvala na původních službách, nebo zrušení služby jako takové. Operátorka mi tvrdila, že změnu či zrušení služby lze udělat až po aktivaci a že si to pak změním i sama v aplikaci Moje O2.
Hovor si O2 nahrává, tzn. ať si ho přehrají.

2.) 20.4. se služba aktivovala. Změna v aplikaci samozřejmě nešla provést - jen objednat ještě dražší tarif - AI chat asistentka je celkem k ničemu a protože šlo o velikonoční neděli spojit s někým živým jsem se ani nepokoušela.

3.) 23.4. pokus dovolat se na infolinku, AI asistentce sděleno že požaduji zrušit změny, resp. vypovědět služu jako takovou. Asistentka mě informovala, že toto musím řešit s operátorem, ale na žádného mě nepřepojí, protože mají momentálně hodně jiných zájemců o jejich skvělé služby a žádný operátor není volný.

4.) 25.4. Osobně podaná žádost na pobočce. Požadováno zrušení/vypovězení všech služeb od O2.

5.) 25.5. Konec výpovědní lhůty a obržení "předposledního" vyúčtování do 22.5.
V tomto vyůčtování fakturovaná i služba OnePlay, kterou jsem několikrát odmítla různými kanály - viz výše. A také balíček "HBO/MAX", který jsem neobjednala. V minulosti užívaný balíček "KINO" k O2 jsem deaktivovala přes "Moje O2" - deaktivace proběhla a byla potvrzena ke 14.4.

6.) 26.5. Nakonec úspěšný telefonát na infolinku ohledně reklamace vyúčtování. Operátorka prý musí řešit s reklamačním oddělením, po několika minutách na lince, že se nedá dovolat, mám zavolat jindy.

7.) 30.5. Po několika pokusech se podařilo dostat k živé operátorce na infolince, balíček "HBO/MAX" prý asi aktivovali "omylem", tzn. 200,- Kč z posledního vyúčtování mi odmažou, Službu OnePlay jsem ale prý měla vypovědět "hned" jak se aktivovala. Tzn. 20.4. - velikonoční neděle? Na upozornění, že jsem se službu snažila všemi možnými způsoby odmítnout i deaktivovat operátorka nereagovala.

O2 Internet MAX Stříbrný s O2 TV

Neúčtovat změněnou/novou službu/y.
Se změnou služeb jsem vyjádřila oficiálně prostřednictvím infolinky nesouhlas ještě před aktivací změny.

Po aktivaci změny jsem novou/změnenou službu vypověděla. Mám dojem, že toto lze udělat do 30 dnů od takové změny. Nesouhlasím tedy, aby mi v rámci výpovědní lhůty byla ůčtovaná zvýšená cena.
Samozřejmě nesouhlasím s účtováním neobjednaného balíčku HBO/Max.

Za neobjednaný balíček HBO/Max mi bylo zaůčtováno od 20.4. do 22.5. zatím 219,40 Kč. Částka 200,-Kč z posledního vyúčtování již byla sice odečtena, ale 19,40,- z předchozího, tzn. za období 20.4.-22.5. už ne.

4.6.2025 14:22, před 11 dny

Změna služeb:
Jakoukoliv změnu smlouvy či obchodních podmínek musí operátor ohlásit nejpozději měsíc před její účinností – vyvěšením v provozovnách a na webu. Pokud operátor mění některou z hlavních součástí smlouvy (například právě cenu či rozsah poskytovaných služeb), musí účastníka smlouvy prokazatelně informovat o změně stejným způsobem, jakým doručuje vyúčtování, a poučit jej, že může smlouvu bez sankce ukončit. Je tedy třeba kontrolovat celé vyúčtování, zda-li v něm není informace o změně.

Účastník smlouvy má pak na výběr mezi pokračováním ve smluvním vztahu s provedenou změnou, anebo ukončením smluvního vztahu; nemá však nárok požadovat setrvání u stávajících smluvních podmínek.

Pokud by operátor neinformoval účastníka řádně a včas, lze namítat neúčinnost změny obchodních podmínek. Ode dne, kdy se účastník o změně obchodních podmínek dozvěděl, začne běžet lhůta 1 měsíce, kdy má právo bez sankce vypovědět smlouvu ke dni nabytí účinnosti změn (po 1 měsíci). Do konce této doby by měly být účastníkovi účtovány částky dle posledních obchodních podmínek, nikoliv nových.

Reklamace vyúčtování:
Nesouhlasí-li spotřebitel s vyúčtováním služeb má právo uplatnit reklamaci. Reklamaci na vyúčtování ceny je spotřebitel oprávněn uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.

Spotřebitel je povinen platit pouze za služby, které si prokazatelně objednal. Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. V případě že tento důvod neprokáže, jednalo by se pravděpodobně o bezdůvodné obohacení ze strany podnikatele.

O bezdůvodné obohacení se jedná, zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

Pokud prodávající požaduje platbu za službu, kterou spotřebiteli dodal, ačkoli si ji spotřebitel neobjednal, mohly být také naplněny znaky agresivní obchodní praktiky, jež patří mezi zakázané nekalé obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele. Spotřebitel by v takovém případě mohl žádat náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s porušením zákonné povinnosti ze strany prodávajícího.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://ctu.gov.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://ctu.gov.cz/kontakt.

4.6.2025 14:57, před 11 dny

Dobrý den, mrzí nás Vaše negativní zkušenost a komplikace, které jste musela v souvislosti s nastalou situací řešit. Rozumíme, že celá situace mohla být velmi frustrující, zejména kvůli opakovaným pokusům o kontakt a složitému řešení přes různé kanály.
Abychom se mohli Vašemu případu věnovat co nejrychleji a důkladně jej prověřit, prosíme Vás o zaslání bližších informací – konkrétně Vašeho telefonního čísla a data narození – na e-mailovou adresu info@o2guru.cz. Na základě těchto údajů budeme schopni dohledat všechny související kroky a pokusíme se najít vhodné řešení. Děkujeme za pochopení a věříme, že společně celou situaci brzy vyřešíme k Vaší spokojenosti. S pozdravem Tomáš Sachr Guru pro Social Media, O2

4.6.2025 15:25, před 11 dny

Anna Trávníková

Požadované údaje byly zaslány na mail info@o2guru.cz spolu s odkazem na tuto stížnost.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.